Svar på Byggnads debattartikel 5/4 med rubriken ”V i samarbetar gärna om schyssta löner och villkor för alla ”
Sveriges Byggindustrier har gått in i varje avtalsrörelse med förhoppning om att tillsammans med facken nå lösningar som långsiktigt gynnar byggbranschen. Förra årets byggstrejk som kostade våra medlemsföretag 1 miljard kronor och hotade både jobb och välfärd är en situation vi hoppas slippa uppleva igen. Den typen av stridsåtgärder missgynnar de företag som väljer att teckna kollektivavtal och det gynnar definitivt inte Byggnads egna medlemmar som är anställda på dessa företag. Med det sagt är vi därför glada över att Byggnads släppt stridsyxan i årets avtalsförhandling och väljer förhandling istället för konflikt.
Man får inte glömma bort att vi som suttit runt förhandlingsbordet under årens gång, steg för steg har vi filat fram ett kollektivavtal som ger medarbetarna i byggbolag en avtalspension, försäkringar, ett trygghetssystem vid arbetsskador eller vid omställning, ordnings- och skyddsregler, tillgång till arbetskläder, permissionsregler, rese- och traktamentsregler, företagshälsovård samt reglerade och tydliga ersättningsnivåer.
En byggnadsarbetare tjänar i dag över 35 000 kronor i snitt efter avslutad gymnasial utbildning. Det är knappast svältlöner. Även om byggbranschen i dag går på högvarv har många företag, inte minst små- och medelstora företag, mycket små marginaler. Faktum är att vinstmarginalen i byggbranschen under de senaste tio åren, med något enstaka undantag, legat betydligt under genomsnittet för näringslivet. Inte heller hos de större byggbolagen uppvisar byggverksamheten några häpnadsväckande vinster utan snarare tvärtom. Marginalerna skapas i andra delar än den rena byggverksamheten där Byggnads har flertalet av sina medlemmar.
Självklart ska även byggnadsarbetare ha löner de kan leva på. Men det är samtidigt viktigt att poängtera att vi under årens lopp inte har haft en enda central eller lokal förhandling mig veterligen där Byggnads konkret presenterat bevis för att så kallade svältlöner betalas ut av våra medlemsföretag. Vi har hört både facken och politiker hävda detta men när vi går igenom alla våra förhandlingar så finns inte ett enda sådant exempel. Vi har dessutom gemensamt kommit överens om vilka villkor som ska gälla för byggnadsarbetare som kommer till Sverige.
Svensk byggbransch behöver en avtalsrörelse som stärker konkurrenskraften. Idag är byggsektorn utsatt för stor konkurrens från företag som saknar kollektivavtal och utländska företag. Det är inte rimligt att vi har en kostnadsutveckling bland våra kollektivavtalsbundna företag i Sverige som är högre än den hos våra europeiska grannar. Sverige behöver 700 000 nya bostäder till 2025. Ska vi lyckas med det krävs en konkurrenskraftig byggbransch. Vi hoppas därför att vi kommit till samma insikt; att vi för byggbranschens gemensamma bästa har mer att vinna på att försöka vinna över de som inte insett kollektivavtalets fördelar än att försöka göra kortsiktiga individuella vinster på varandras bekostnad.
Johan Hallberg, Regionchef Sveriges Byggindustrier Norra Norrland.