Svend Dahl: Man kan inte få både och

Krönika. Inget tyder på att något i sak förändrats sedan gårdsförsäljningen utreddes förra gången. Gårdsförsäljning är fortfarande omöjligt att kombinera med den svenska alkoholpolitikens grund – att begränsa tillgängligheten för att på så sätt hålla nere konsumtionen.

Foto: Björn Lindgren/TT

Not Found2018-04-19 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

En majoritet i riksdagens socialutskott – bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna – röstade i förra veckan för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol så länge det inte äventyrar Systembolagets monopol.

Det är lätt att tilltalas av tanken att svenska bryggerier, destillerier och vingårdar ska kunna sälja sina produkter direkt till besökare.

Problemet är bara att inget tyder på att det skulle vara möjligt att kombinera Systembolaget med gårdsförsäljning.

I den senaste statliga utredningen om gårdsförsäljning (SOU 2010:98) konstaterades det att man EU-rättsligt inte kan avgränsa gårdsförsäljning till landsbygden. Om producenter ska få sälja öl, vin och sprit direkt till konsumenterna måste det gälla såväl i städer som på landsbygden.

Utredaren konstaterade också att producenterna måste ha rätt sälja både sina egna och andras produkter, från såväl Sverige som andra länder. Grunden för detta är att Sverige som land inte får behandla svenska företag bättre än företag från andra EU-länder.

Gårdsförsäljning skulle därför i praktiken innebära att Systembolagets monopol avskaffas.

Gårdsförsäljning skulle därför i praktiken innebära att Systembolagets monopol avskaffas.

I debatten påstås det ibland att Finland framgångsrikt kombinerar monopol med gårdsförsäljning. Den finska gårdsförsäljningen, som i huvudsak omfattat produkter som inte konkurrerar med produkter från andra EU-länder, har visserligen aldrig prövats EU-rättsligt. Men när Finland 2009 försökte utöka gårdsförsäljningen till att också omfatta fruktlikör, reagerade EU-kommissionen omgående, varefter Finland valde att dra tillbaka förslaget.

Inget tyder på att något i sak förändrats sedan gårdsförsäljningen utreddes förra gången. Gårdsförsäljning är fortfarande omöjligt att kombinera med den svenska alkoholpolitikens grund – att begränsa tillgängligheten för att på så sätt hålla nere konsumtionen.

Därför har Barbro Westerholm, Liberalernas ledamot i socialutskottet, rätt när hon motsätter sig ännu en statlig utredning: ”Det finns ingen anledning att lägga mer av skattebetalarnas pengar på detta”, konstaterar hon (SVT 12/4 2018).

De politiker som ändå argumenterar för gårdsförsäljning måste vara tydliga med vägvalet som ryms i frågan.

Gårdsförsäljning vore utan tvivel positivt för besöksnäringen, bryggare och vinmakare. Men väljer man att prioritera detta måste man vara beredd på att det går ut över möjligheterna att föra en alkoholpolitik som visat sig framgångsrik vad gäller att begränsa alkoholens sociala och medicinska baksidor.

Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

Beslutet i socialutskottet: http://riksdagen.se/sv/aktuellt/2018/apr/12/regeringen-borde-verka-for-att-gardsforsaljning-tillats-i-vissa-fall/

Finland: https://nordicwelfare.org/popnad/artiklar/gardsforsaljningens-labyrint/

Westerholm: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/majoritet-i-utskott-vill-oppna-for-gardsforsaljning-av-alkohol