Svar på sjukvårdens utmaningar uteblir

Replik. Om de styrande med sin debattartikel i Norran försökte ta chansen att presentera vad de vill kan man konstatera att de misslyckades. Inte ett enda konkret förslag inför framtiden fanns med.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-12-22 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Peter Olofssons (S), LiseLotte Olssons (V) och Robert Winroths (MP) debattartikel ”Regionbildningen föll, nu går vi vidare” publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 13 december 2016.

Med floskler försöker det rödgröna styret av sjukvården i Västerbotten bemöta kritikerna till ett Stornorrland. Men inte med ett enda ord lyckas de förklara vad regionbildningen skulle lösa.

Om de styrande med sin debattartikel i Norran (13/12 2016) försökte ta chansen att presentera vad de vill kan man konstatera att de misslyckades. Inte ett enda konkret förslag inför framtiden fanns med.

Diskussionen om huruvida staten ska finansiera regionsjukvården kan föras – men utmaningarna finns likväl kvar. Vid nästa val, när en ny riksdag ska utses, välkomnar Moderaterna en debatt om strukturförändringar.

I debattartikeln hävdas det att primärvården fått mer resurser. Detta trots att de rödgröna vid senaste landstingsfullmäktige fick stå till svars för att andelen minskat med tolv procent.

Det enda som verkar ena de tre styrande partierna i landstinget är att de är emot de partier som presenterar andra idéer och lösningar. Det rödgröna ledarskapet för sjukvården är såväl reformtrött som blint.

Vi är helt överens om att västerbottningarna ska erbjudas en jämlik och skattefinansierad sjukvård av hög kvalitet. Problemet är bara att reformerna från de styrande över hur det fortsatt ska vara möjligt saknas.

Hur vården hänger ihop är helt avgörande. De stuprör som finns i dag, dels i sjukhusvården men särskilt mellan primärvård, slutenvård och äldrevård, måste bort.

Svensk sjukvård är anpassad för ett akut och snabbt omhändertagande. Gruppen äldre sjuka är den som drabbas hårdast av bristerna i dagens stuprörsstruktur och de som ofta faller mellan stolarna.

För att reformerna som krävs ska bli verklighet måste landstinget satsa på personalen. Det behövs bland annat fler karriärvägar, yrkesintroduktion, flexiblare arbetstider samt ett målmedvetet arbete med att sjukvårdens personal faktiskt får jobba med det de är utbildade för.

Vägen framåt går inte via en tondövhet inför medborgarna utan via rätt politiska prioriteringar och en ny politisk ledning. Ett nytt styre som vågar möta och förändras för framtidens utmaningar med förändrad demografi, sjukvårdens utveckling och de allt tuffare kraven på att våga göra prioriteringar.

Nicklas Sandström(M)

oppositionslandstingsråd i Västerbottens läns landsting

undefined