Att prata med kunder efter kontorstid eller kolla mejlen före frukost är vardag för många i dag. Tjänstemännens arbetssituation är i ständig förändring, gränsen mellan arbete och fritid blir allt otydligare. Men hur mycket och hur länge orkar en människa arbeta?
Unionen genomför årligen en undersökning bland drygt 5 000 arbetsmiljöombud på arbetsplatser i det privata näringslivet. I år svarar en majoritet att stress och arbetsbelastning är den viktigaste frågan att arbeta med på företaget. Undersökningen visar att många jobbar för mycket och att det utgör en hälsorisk på många arbetsplatser. 41 procent av arbetsmiljöombuden uppger att de haft sjukskrivningar relaterade till arbetstiden på sin arbetsplats det senaste året. 81 procent uppger att det regelbundet förekommer att tjänstemän jobbar så mycket övertid att det utgör en hälsorisk.
Trots hälsoriskerna är arbetstidsfrågorna är inte en naturlig fråga i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi behöver alla tid för återhämtning och vila, särskilt när vi har mycket att göra. Men även om vi i Sverige har en lagstadgad rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni till augusti svarar 18 procent att det finns grupper eller individer på arbetsplatsen som inte har den möjligheten. 68 procent anger att vissa grupper eller individer väljer att inte ta ut fyra veckors sammanhängande semester. Bara 12 procent anger att alla tar ut sina fyra veckors semester sammanhängande.
En annan mycket allvarlig problematik när det gäller våra nya semestervanor är att många av våra medlemmar ställer upp på att ha olika former av beredskap under sin semester. Arbetstelefonen är ofta igång och man är beredd att ”ställa upp” med kort varsel om något går fel på jobbet. Lagen och all läkarexpertis säger att för att vi ska vila upp oss inte minst mentalt så behöver vi fyra veckors sammanhängande semester. I årets avtalsrörelse vill en del av våra motparter förhandla nya villkor när det gäller semesterbestämmelserna och alla de förändringar de föreslår är försämringar för den enskilde arbetstagaren.
Här i Region Västerbotten ser vi ofta exempel på medlemmar som riskerar att bli utbrända eller som i dag är sjukskrivna med den prognosen. Stress och lång tid av övertidsuttag är oftast orsaken till detta tillstånd. Unionens arbetsmiljöombud vill jobba förebyggande i dessa frågor men vi upplever ofta att arbetsgivare inte vill se att man har stressrelaterade bekymmer på just sin arbetsplats. Man chansar hellre än att man försöker förebygga denna typ av problematik. Varje gång en sådan chansning går fel så skadas en individ allvarligt för en lång tid, ibland livslång. Vi måste komma tillrätta med detta och börja jobba förebyggande i alla former av arbetsmiljöfrågor. Varje gång vi förhindrar att en arbetstagare går in i väggen genom att förebygga dålig arbetsmiljö så är alla vinnare. Låt oss jobba för ett långtidsfriskt Västerbotten.
Arbetstiden är en del av arbetsmiljön. Arbetsgivarens ansvar att leda och fördela arbetet blir ännu viktigare i ett arbetsliv där gränserna mellan arbete och fritid suddas ut och där arbetsbelastningen stadigt ökar när färre ska göra mer på ett effektivare sätt. I de kommande avtalsförhandlingarna kräver Unionen att arbete vid obekväma och oregelbundna tider ska kompenseras med en förkortad arbetstid. Det ska också vara möjligt att påverka när man jobbar. Arbetsgivaren ska så långt det är möjligt ta hänsyn till den anställdes behov och möjligheter att förena arbete med familjeliv och socialt liv i övrigt.
En gränslös arbetstid kanske känns lönsam idag men kan få stora konsekvenser på sikt. En rimlig arbetstid med möjlighet till återhämtning är nödvändigt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det tjänar både företag och anställda på.
Janne Asplund
regionchef Unionen Västerbotten