Stordrift kan inte vara den enda vägen framåt

Debatt. Att filmen handlar om ekonomi, och att kunna effektivisera skolan för att spara pengar, det förstår vi. Men vi vet även att skolnedläggningar inte alltid genererar tänkta besparingar. Till exempel blir det mer skolskjuts, fler fritidsbarn och nya, högre lokalkostnader.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-01-23 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun publicerade i december förra året en film på sin hemsida: ”En skola för framtiden.”

Filmen beskriver hur skolkontoret – eller den politiska majoriteten – vill förändra skolan.

Vilket kan sammanfattas med att det bara är i de större orterna och i själva Skellefteå som skolor i framtiden ska finnas.

Vi i Centerpartiet tror att det finns andra lösningar än stordrift i staden för en skola för framtiden och vi är kritiska till den publicerade filmen.

I filmen står det: ”Bra lärare är det viktigaste för barnens utveckling, så våra skolor behöver vara attraktiva arbetsplatser.”

Det tycker vi också. Men med inställningen att det bara är på större enheter med fler kollegor som lärare kan utveckla undervisningen förstärks problematiken med att rekrytera lärare till ytterområdena. För vem vill söka jobb på en mindre skola som kanske stängs nästa termin?

Vi i Centerpartiet ser digitaliseringens möjligheter som en framtid för små skolor och den begynnande lärarbristen.

”Med fler vuxna som ser och hör ökar tryggheten för barnen”, visar filmen.

Vi håller med om att fler vuxna i skolan kan bidra till mer trygghet. Men vi håller däremot inte med om att det generellt blir tryggare bara med mer folk i samma enhet. Det handlar i stället om rätt typ av prioritering.

Vi i Centerpartiet är övertygade om att det är lättare att se och uppmärksamma någon som känner sig otrygg i en mindre enhet. Vi tror också att man på en mindre enhet kan få en betydligt bättre helhetsbedömning av eleven.

Att filmen handlar om ekonomi, och att kunna effektivisera skolan för att spara pengar, det förstår vi. Men vi vet även att skolnedläggningar inte alltid genererar tänkta besparingar. Till exempel blir det mer skolskjuts, fler fritidsbarn och nya, högre lokalkostnader.

I filmen påstås att man väljer att bygga stora enheter inom skolan för att ”fler och fler familjer flyttar till staden eller de större orterna.”

Den urbaniseringsnorm som avsändaren antyder bidrar de själva med när beslut tas utifrån antaganden att folk bara vill bo inne i staden.

Den trenden är på väg att brytas. Fler och fler söker sig utanför staden för ett annat liv än stadslivet. Men en förutsättning för att kunna välja att bo var man vill, eller att kunna välja vilken skola ens barn ska gå i, är att det finns både stora och små skolor, i tätorterna och på landsbygden.

Vi i Centerpartiet tror på en levande landsbygd som går hand i hand med staden.

Filmen som skolkontoret – eller den politiska majoriteten – gjort visar inte på något annat än att landsbygden ska svältas ut och att staden ska få blomstra i fred.

Carina Sundbom

gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Mari Lidén Hedström(C)

ledamot för- och grundskolenämnden

Maria Bernsson(C)

ledamot i gymnasienämnden

Katarina Larsson(C)

ersättare i gymnasienämnden

Vi i Centerpartiet tror på en levande landsbygd som går hand i hand med staden.

undefined