Stora samhällsvinster med proteinväxling i ny livsmedelsstrategi

Debatt. En rapport från Oxford, publicerad i Proceedings of National Academy of Sciences, visar att en global övergång till växtbaserad kost kan spara 700–1 000 miljarder dollar per år i minskade sjukvårdskostnader.

Not Found2016-09-29 11:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade i sin regeringsförklaring att Sveriges nya livsmedelsstrategi ska möta efterfrågan på ekologiska produkter.

Men för folkhälsan, klimatet och statskassan är det mycket bättre med satsningar på vegetabilisk mat.

Livsmedelsstrategin behöver kompletteras med styrmedel för att stötta skiftet mot hållbara och växtbaserade proteiner. Det kan göra livsmedelskedjan bärkraftig samtidigt som de nationella miljömålen kan nås.

En rapport från Oxford, publicerad i Proceedings of National Academy of Sciences, visar att en global övergång till växtbaserad kost kan spara 700–1 000 miljarder dollar per år i minskade sjukvårdskostnader.

Dessutom bedöms drygt åtta miljoner människoliv årligen kunna räddas och utsläppen av växthusgaser från matsektorn reduceras med över två tredjedelar.

Sverige befinner sig i ett proteinskifte som kommer att förändra konsumtionen och ställa nya krav på livsmedelsföretagen. Under första halvåret 2016 ökade exempelvis Axfood sin försäljning av vegetariska produkter med 41 procent.

Detta är en mycket positiv utveckling som regeringen rimligen borde underlätta i stället för att som nu motverka.

Hittills har regeringen inte avsatt en enda krona till åtgärder för att minska köttkonsumtionen. Detta är en ansvarslös hållning som urholkar trovärdigheten för regeringens klimat- och folkhälsopolitik.

Miljöpartiet närmar sig fyraprocentspärren i opinionsundersökningar och riskerar att bli historiska som det första partiet i regeringsställning att åka ur riksdagen. Förtroendet för Socialdemokraterna är också lågt.

Vår uppmaning till regeringen är att fylla livsmedelsstrategin med ett miljövänligt innehåll som väljarna förstår och entusiasmeras av.

Den offentliga matupphandlingen i Västerbotten bör prioritera billiga, miljövänliga och nyttiga baljväxter i stället för dyra animalier.

Regeringens livsmedelsstrategi kan effektivast underlätta detta genom sänkt moms på klimatsmarta vegetabilier och genom en köttskatt som bygger på att koldioxidskatten generaliseras så att den även innefattar maten.

Jonas Paulsson Köttfri måndag   Regeringsförklaringen: ”För första gången tas ett helhetsgrepp på hela livsmedelskedjan i en livsmedelsstrategi. Medvetna konsumenter ser mervärden i svenskt jordbruk och bidrar till att göra det till en framtidsnäring. Den ökade efterfrågan på ekologiska produkter ska mötas.”http://www.regeringen.se/tal/2016/09/regeringsforklaringen-den-15-september-2015/Under första halvåret 2016 ökade Axfood sin försäljning av vegetariska produkter med 41 procenthttp://www.axfood.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Stark-okning-for-vegetariskt/”A global switch to diets that rely less on meat and more on fruit and vegetables could save up to 8 million lives by 2050, reduce greenhouse gas emissions by two thirds, and lead to healthcare-related savings. It could also avoid climate-related damages of $1.5 trillion (US), Oxford Martin School researchers have found.”http://www.ox.ac.uk/news/2016-03-22-veggie-based-diets-could-save-8-million-lives-2050-and-cut-global-warming 18541234