Förra året lades Jörns högstadium ner, och eleverna flyttades till Boliden, efter en märklig process.
Först fattade skolans förvaltningschef beslut om att ”flytta högstadiet”. Ett beslut som upphävdes av förvaltningsrätten, som slog fast att tjänstemannabeslutet stred mot kommunallagen. Rätten sa att den så kallade flytten av Jörns högstadium i praktiken innebar en nedläggning, ett beslut som inte går att delegera till tjänstemännen.
Därefter fattade politikerna i för- och grundskolenämnden beslut om nedläggning. Ett beslut som också överklagades till förvaltningsrätten. De överklagande ville ha klarlagt om det är kommunfullmäktige som ska ta denna typ av beslut.
I början av februari 2017 kom förvaltningsrätten med sin bedömning. En oenig domstol skriver sammanfattningsvis att beslutet inte behöver tas av kommunfullmäktige, vilket för oss var ett ganska väntat domslut.
Det är dock förvånande att för- och grundskolenämnden verkar ta utfallet som en stor seger. Nämndens ordförande, Fredrik Stenberg (S), säger i kommunens pressmeddelande att ”om alla ändringar i skolans organisation ska till kommunfullmäktige så skulle det innebära väldigt långa processer.”
Med detta uttalande bortser för- och grundskolenämndens ordförande helt från fullmäktiges policybeslut om nedläggning av kommunala verksamheter som säger: ”Nedläggning av skolor, äldreboenden, bibliotek och fritidsanläggningar ska alltid föregås av en långsiktig övergripande strategi och plan som beslutas av fullmäktige.”
I fallet Jörns högstadium fanns ingen övergripande strategi och plan som beslutats av fullmäktige.
Under hela hanteringen av Jörns högstadium stod Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna upp för det beslut som kommunfullmäktige fattat. Vi sa att frågan ska behandlas av fullmäktige. För oss är det en grundläggande demokratifråga.
Nu är vi oroliga över de uttalanden som kommer från för- och grundskolenämnden.
Vi får intrycket av att nämnden vill lägga sig till med ett arbetssätt som innebär att fler strukturella frågor hålls borta från beslut i kommunfullmäktige.
Med detta kommer kommunens invånare att tappa insyn i behandlingen av frågor som rör skolverksamheter nära dem. Får sedan arbetssättet spridning till andra politiska nämnder skulle den demokratiska processen i Skellefteå begränsas kraftigt.
Den borgerliga treklövern kommer att lyfta denna demokratifråga till debatt i kommunfullmäktige.
För oss är det självklart att stora förändringar, som en nedläggning av en skola, är och ska vara en politisk fråga som beslutas av kommunfullmäktige.
Andreas Löwenhöök(M)
oppositionsråd Skellefteå kommun
Carina Sundbom
gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå kommun
Charlotta Enqvist
gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå kommun
För oss är det självklart att stora förändringar, som en nedläggning av en skola, är och ska vara en politisk fråga som beslutas av kommunfullmäktige.