Bristen på kvalificerad arbetskraft är ett växande problem i flera yrken och sektorer.
Kommuner, landsting och regioner står inför en särskilt stor utmaning. Där behöver över en halv miljon medarbetare rekryteras till 2023. Samtidigt står alldeles för många med utländsk examen utanför arbetsmarknaden. Därför presenterar nu Vision i samarbete med Rättviseförmedlingen ”12 tips för en schystare rekrytering”.
Enligt en TCO-rapport från 2016 har minst en fjärdedel av de nyanlända inom etableringsuppdraget utbildning eller arbetslivserfarenhet inom ett bristyrke. Bland dessa finns bland annat 5 000 lärare, 1 000 civilingenjörer och 1 100 sjuksköterskor. Med rätt insatser skulle många snabbt kunna börja arbeta inom sitt yrke.
Hur kan matchningen bli mer effektiv?
Det viktigaste är att arbetsgivarna fokuserar på den sökandes kompetens i stället för deras namn och nätverk.
Att hitta den bästa personen för jobbet är målet med all rekrytering. Men många gånger missar arbetsgivare bra sökande för att de gallras ut tidigt i processen. Ofta sker det omedvetet. Rekryteraren väljer personer med en liknande bakgrund, utan att tänka på det. Effekten blir likväl en diskriminerande rekryteringsprocess.
Sedan årsskiftet ställer den nya diskrimineringslagen skarpare krav på arbetsgivarna att arbeta mot diskriminering. Arbetsgivarna är skyldiga att arbeta systematiskt för att undersöka, analysera och åtgärda skillnader på arbetsplatsen.
Fackförbunden ges också utökad rätt till information för att kunna samverka med arbetsgivarna om de aktiva åtgärderna mot diskriminering.
Till arbetsgivare har vi bland annat följande råd.
- Börja med att formulera varför mångfald är viktigt för just er organisations utveckling.
- Låt strävan mot ökad mångfald genomsyra rekryteringsprocessen från planering till beslut.
- Sätt ihop en rekryteringsgrupp med bredd och sök kandidater utanför det egna nätverket, för att förhindra kompisrekryteringar.
Sveriges arbetsgivare har alla möjligheter att skapa ett mänskligt och mer inkluderande arbetsliv genom att utnyttja den kvalificerade arbetskraft som finns bland utrikes födda och andra underrepresenterade grupper.
Vi har allt att vinna; minskad segregation, ökade samhällsekonomiska vinster och mer innovativa arbetsplatser.
Veronica Magnusson
förbundsordförande för Vision
Seher Yilmaz
ordförande för Rättviseförmedlingen
Ingrid Boström
ordförande för Vision Skellefteåavdelning
Peter Burman
ordförande för Vision avdelningen Vännäs
Lars Burström
ordförande för Vision Västerbottens landsting
Agneta Olofsson
ordförande för Vision Vilhelmina
Det viktigaste är att arbetsgivarna fokuserar på den sökandes kompetens i stället för deras namn och nätverk.