Stoppa diskrimineringen av de äldre

Debatt. Runtom i vårt land finns det många lärare, läkare och sjuksköterskor med flera som vill bidra till välfärden, men som hindras av sin ålder. Det är fel, så ska det inte vara. Den som vill och kan fortsätta arbeta ska naturligtvis få göra det, även om hen levt länge.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Not Found2018-03-04 07:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Åldersdiskriminering är ett allt större problem.

Det finns undersökningar som visar att det blir svårare att få komma på anställningsintervju redan när 40-årsdagen passerats. Äldre människor nekas kreditkort och avbetalningsköp, trots god ekonomi, bara för att de har passerat en åldersgräns.

Det är inte värdigt vårt samhälle att livserfarenhet inte värderas högre i alla sammanhang.

Ett av de tydligaste exemplen på regler som måste ändras är detta med hur länge man har rätt att arbeta. I dag tvingas många sluta arbeta när de fyller 67 – då upphör nämligen den lagstadgade rätten att vara kvar på en arbetsplats.

Vi är många som har läst om kända personer, som exempelvis Claes Elfsberg, som fick sluta efter över 40 år som nyhetsankare i SVT. Runtom i vårt land finns det många lärare, läkare och sjuksköterskor med flera som vill bidra till välfärden, men som hindras av sin ålder.

Det är fel, så ska det inte vara. Den som vill och kan fortsätta arbeta ska naturligtvis få göra det, även om hen levt länge.

För många betyder det ökad livsglädje att få arbeta och få vara en del av arbetsplatsens gemenskap. Därför är det bra att pensionsgruppen vill ändra lagen så att man får arbeta tills man är 69, om man vill, men vi hade helst stegvis velat höja gränsen till 71 år.

Höjningen till 69 år, tillsammans med successiv höjning av den undre gränsen till 64, är bra med tanke på att vi lever och är friska allt längre.

Samtidigt som vi börjar arbeta allt senare i livet, lever vi också allt längre efter pensioneringen. Men det finns de som inte orkar arbeta högre upp i åldrarna på grund av dålig arbetsmiljö. Vi måste därför satsa på arbetsmiljöförbättringar och företagshälsovård.

Ska fler arbeta längre måste det också löna sig att arbeta. När den rödgröna regeringen för något år sedan höjde den särskilda löneskatten på årsrikas arbete fick det föga förvånande effekten att färre årsrika arbetar.

I skarp kontrast till den rödgröna regeringen föreslår Liberalerna att det införs en skatterabatt, som innebär att man får mer i plånboken efter 64 år.

På så sätt stärks drivkraften att arbeta högre upp i åldrarna.

Det är bra när fler arbetar och det är bra när fler kan vara med och bidra till välfärden.

Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot från Stockholms län

Marianne Normark, gruppledare för Liberalerna i Västerbottens läns landsting