När Folkpartiledaren Bertil Ohlin var handelsminister myntade han begreppet ”de välståndsbildande krafterna”, vilket syftade på företagen som byggde Sveriges välstånd. Och det gör de än i dag. Ett fritt och starkt näringsliv ger människor arbete och trygghet och ett socialt sammanhang. Dessa krafter är grunden för all den politik vi tar för given och som kallas välfärd. Företagaren bygger sitt företag och det bygger landet.
Ett bra entreprenörs- och företagsklimat är avgörande för att vårt lands ekonomi ska kunna växa och vara livskraftig. Begreppet entreprenör är större än begreppet företagare. En entreprenör är någon som ser nya affärsmöjligheter, nya kombinationer och nya marknader. Då måste vi ha ett samhällsklimat som uppmuntrar entreprenörskap. Utan alla tänkande och kreativa människor skulle Sverige inte överleva. Därför är det så positivt att entreprenörskap och entreprenöriellt lärande numera löper som en röd tråd genom hela det svenska utbildningssystemet.
Entreprenörskap kan ofta gå vidare i företagande. Ta till exempel Volvo som startades på en servett på en kräftskiva där Assar Gabrielsson och Gustaf Larsson tecknade ned det som än i dag utgör grunden för denna världskoncern. I början av december presenterade företaget en storsatsning i Göteborg och Västsverige. 35 miljarder kronor ska investeras de närmaste åren som ett resultat av ett par entreprenörers tankar för mer än 85 år sedan.
Det är därför Folkpartiet arbetar aktivt för att människor ska tycka att det är lika naturligt att starta företag som att ta anställning. En viktig förutsättning är förstås en positiv och öppen attityd till företagande och företagsamhet. Det ska vara lika fint att tjäna ihop en miljon på företagsamhet som att vinna det på Triss eller Lotto. Samtidigt måste det finnas ett gott ekonomiskt klimat med bra skatteregler som utformas så att vårt land är ett intressant land att investera och arbeta i. Ett bra exempel på detta är den sänkning av bolagsskatten som genomfördes vid årsskiftet.
Näringspolitik är många saker, som ett politikens Kinderägg. Det handlar om människors utbildning, möjligheter till anställning, den viktiga forskningen, infrastruktur som binder samman landet och gör export möjlig, rimliga skatter, regelförenklingar, energipolitiken, som är en av pelarna i ett lands utveckling, den internationella konkurrensen, exportmöjligheter, tillgång till riskvilligt kapital, goda språkkunskaper, med mera. Allt detta och mycket mer ingår därför i regeringens tillväxtpolitik som syftar till fler, starkare och växande företag. Allt hänger samman.
Eva Flyborg(FP)
näringspolitisk talesperson