Om två år underskrider det svenska försvarsanslaget en procent av bruttonationalprodukten (BNP).
Jämfört med andra länder fortsätter alltså vår kräftgång när det gäller militär förmåga.
Så sent som 2000 satsade Sveriges skattebetalare cirka två procent av BNP på det militära försvaret. Det var mer än något annat land i Norden, bortsett från Island som valt bort en militär försvarsförmåga. Nu satsar vi minst, som andel av den totala ekonomin.
Liberalerna anser att försvarsanslaget på sikt bör uppgå till minst två procent av BNP. I förra årets försvarsförhandlingar ville vi satsa nästan sju miljarder kronor mer än regeringen och de övriga allianspartierna. I vårpropositionen 2016 lägger vi nu till ytterligare tre miljarder.
Vägen tillbaka till en rimlig svensk försvarsförmåga är lång och mödosam. Samtidigt har vi inget val.
Liberalerna förespråkar ett Natomedlemskap. I eller utanför Nato måste vi demonstrera viljan att ta ansvar för vår nationella säkerhet. Man kan inte enbart lita på andras resurser och den första dagen av kriget måste alla klara sig själva.
Men självklart handlar det också om hur vi förvaltar vårt försvarsanslag. Just nu ökar spänningarna i vårt närområde vecka för vecka. Liberalerna känner stark oro inför de närmaste åren. Mot en sådan bakgrund gäller det att satsa på det som snabbt och kostnadseffektivt höjer tröskeln för en motståndare.
Gotland måste befästas, inte bara med mekaniserade förband, utan också med vapen som kan bekämpa en motståndare innan landstigning. Vi måste tillföra luftvärn och tung kustrobot.
Nya stridsflygplan och ubåtar är beställda, men levereras först nästa årtionde. Nu handlar det om att beväpna de plattformar vi har, om att göra flyg, fartyg och fordon farliga för motståndaren. Vi satsar på inköp av ammunition och fler övningar i samtliga stridskrafter.
I tider som dessa får det inte finnas några luckor i det svenska försvaret. Med början i år vill Liberalerna påbörja militär grundutbildning med värnplikt.
Regeringens inriktningsbeslut har havererat redan ett par månader in i försvarsbeslutsperioden. Det har räknats fel på i stort sett varenda satsning.
Regeringen sticker huvudet i sanden.
Vi liberaler fortsätter vägen mot två procent.
Allan Widman(L)
riksdagsledamot för Malmö kommun, försvarspolitisk talesperson och ordförande i försvarsutskottet
Jens Wennberg(L)
ledamot i kommunfullmäktige Skellefteå kommun
Regeringens inriktningsbeslut har havererat redan ett par månader in i försvarsbeslutsperioden.