Spara värdefull natur till barnbarnen

Replik. I Skellefteå finns enorma möjligheter att spara mera skog eftersom 99,5 procent av all produktiv skogsmark inte är skyddad.

Not Found2015-12-01 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Andreas Löwenhööks (M) replik ”Rekreationsområde för alla” publicerade i Norran och på norran.se onsdagen den 18 november 2015.

Vitberget bör skyddas genom att göras till ett kommunalt naturreservat.

Det anser Skellefteå Naturskyddsförening och det anser alla partier i Skellefteå – utom Moderaterna. M är rädda för att vi ska hindra barnbarnen att göra vad de vill med berget.

Men då måste det ju finnas värden kvar att överlämna till dem. Redan i dag kan man oroas över hur Vitberget naggas i kanten av villabebyggelse, butikslador, nya och breddade spår. Ett kommunalt naturreservat gör det möjligt med både skogsskydd och friluftsliv, men reglerna behöver dras upp snabbt.

Vi som lever nu kommer att få stå till svars i många miljöfrågor. Klimatkrisen med översvämningar, hetta och matbrist, skövlade regnskogar, nersmutsade grundvatten, hav fulla av plastskräp. Vi kommer att få skämmas över att vi inte skapade skydd för våra naturresurser. Men Moderaterna vill tydligen fortsätta på låt gå-vägen.

Skellefteå Naturskyddsförening vill ha fler naturreservat eftersom vi vill överlämna bra skog med biologisk mångfald till våra barnbarn, inte bara de kalhyggen, tall- och granplantager som breder ut sig alltmer.

Vi vill ha plats för djur, bär, svamp och vandringsleder. Det har inte plantagerna. De är även känsliga för insektsangrepp som riskerar skada den skogsnäring vi behöver.

I Skellefteå finns enorma möjligheter att spara mera skog eftersom 99,5 procent av all produktiv skogsmark inte är skyddad. Naturskyddsförening har länge arbetat med skogsinventering och tyvärr sett många gammelskogar avverkas. Men det finns ännu små värdefulla delar kvar.

Det är dags för Skellefteå att trycka på om reservat. Dessutom bör kommunen snabbt skydda tätortsnära skog vid skolor och äldreboenden.

Skogens värde för välbefinnandet påpekas ofta. Närnaturen blir av stort värde för våra kommande 80 000 invånare.

En ny bok, ”Norrlandsparadoxen” av Arne Müller, behandlar sådant som vi äger gemensamt. Han visar hur Norrlands tillgångar – skogen, malmen, vattenkraften, vindkraften – ofta nyttjas utan hänsyn till befolkningen samtidigt som vinsterna mestadels hamnar söderut. En låt gå-politik som vi uthärdat alltför länge.

Det är hög tid att vi läser om sådant. Då kanske vi kan visa våra barn hur de ska göra för att få ett bra liv här i norr.

Barbro Viklund ordförande Skellefteå Naturskyddsförening 18541236