Hur kan en bro väcka så starka känslor?
Ingen har väl någonsin ångrat ett brobygge?
Men behövs den?
Det är frågor som personer från andra kommuner gärna ställer när de hör om brodebatten i Skellefteå.
I alla samtal om broar brukar det vara möjligt att komma överens om någon form av gemensam ståndpunkt. En bro är en praktisk fråga, inte en politisk eller ideologisk skiljelinje. Ändå har debatten i Skellefteå landat i den märkliga situationen som vi har i dag.
Socialdemokraterna väljer att dundra igenom centrumbron trots att de lovat att inte göra det – och trots kommuninvånarnas uttryckliga nej i folkomröstningen 2014.
Vi Liberaler är kritiska till de föreslagna trafiklösningarna. Det beror på två huvudsakliga frågor. För det första delar vi inte analysen av bristerna i dagens trafiklösningar. För det andra anser vi att frågan om en ny bro måste avgöras av väljarna.
- Analys av bristerna i dagens trafiklösningar
Socialdemokraterna menar att de trafikflöden som ska in och ut ur centrum i östvästlig riktning är för stora.
Vi Skelleftebor kan säkert ha olika åsikter om hur trångt det är i trafiken. Men det som förvånar är att samtidigt som majoriteten vill öka trafikkapaciteten till centrum via en bro, tänker de minska den kraftigt från annat håll genom att smalna av Kanalgatan rejält.
Resultatet blir i våra ögon tydligt. Majoriteten tänker inte lösa det som de uppfattar som trafikproblem. De tänker endast flytta dem från Kanalgatan till gator som leder till och från centrumbron.
Vi menar att Kanalgatan inte får göras för smal, och absolut inte enfilig i vardera riktningen. Vi menar också att de största trafikproblemen i Skellefteå handlar om tung genomfartstrafik samt svårigheter att ta sig över älven väst om stan vid Sunnanå och Mobacken.
- Väljarna måste få avgöra brofrågan
Folkomröstningen 2014 kom sig av att Socialdemokraterna ville driva igenom ett brobygge trots starkt motstånd från övriga partier och kommuninvånarna. Omröstningen innebar ett tydlig nej till bron både i staden och på landsbygden.
Omedelbart efter folkomröstningen lovade kommunalrådet Lorents Burman (S) att följa utfallet. Det löftet bekräftades sedan genom ett fullmäktigebeslut.
När ett parti på detta sätt har lovat väljarna hur de ska agera är det fel att ändra sig utan att låta väljarna tycka till igen. Det hade Socialdemokraterna kunnat göra i valet 2018. Men de väljer i stället att köra över Skellefteå kommuns invånare.
Vi liberaler anser att det finns viktigare frågor som måste lösas innan det byggs någon ny bro i centrum. E 4 måste flyttas ut ur staden och Lejonströmsbron behöver avlastas.
Andreas Westerberg
gruppledare för Liberalerna i Skellefteå och ledamot i kommunstyrelsen
Günter Larsson(L)
ersättare i kommunstyrelsen
Socialdemokraterna tänker endast flytta trafikproblemen från Kanalgatan till gator som leder till och från centrumbron.