Vårbudgeten som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på tisdagsförmiddagen avspeglar regeringens dubbla ambitioner inför valåret.
Å ena sidan vill man genom extra tillskott till både polis och försvar stärka sin position i trygghetsfrågorna – som blir allt viktigare för väljarna. Å andra sidan vill man till hösten kunna lägga fram en traditionell socialdemokratisk budget där utgiftsökningar finansieras med höjda skatter på arbete och företagande.
Det handlar exempelvis om att fler ska betala statlig inkomstskatt, och om höjda skatter för de minsta företagen genom förändrade 3:12-regler.
Det är bara att tacka och ta emot för allianspartierna. Tiden då S kunde framställa skattehöjningar för vanliga löntagare som höjden av rättvisa är helt enkelt förbi.
Att allianspartierna vann valen 2006 och 2010 handlade om att S inte längre uppfattades som ett parti för dem som lönearbetar eller inte vill något annat än att ha ett jobb att gå till. Det är en bild av S som vårbudgeten förstärker.
Men vårbudgeten ger också allianspartierna chansen att visa att man erbjuder ett samspelt regeringsalternativ. Det märktes inte minst när allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner på varsin pressträff svarade finansministern. För de hade lika gärna kunnat hålla en gemensam presskonferens.
Alliansens kritik kan sammanfattas i två punkter:
För det första har regeringen struntat i att använda högkonjunkturen för att genomföra strukturreformer som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden. Tvärtom för man en politik som förstärker underliggande problem. Eller som Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström uttryckte saken: ”Skattehöjningarna äter jobb. Kanske inte i dagens högkonjunktur, men när konjunkturen viker.”
För det andra saknar regeringen svar på att svensk ekonomi och arbetsmarknad blivit tudelad. Samtidigt som de allra flesta bara märker av framgångsrika företag, stigande inkomster och mycket låg arbetslöshet, finns en växande grupp människor – inte minst utlandsfödda med låg utbildning – som även i högkonjunktur står mycket långt från arbetsmarknaden. Skattehöjningar och frånvaron av strukturreformer kommer att göra deras väg in på arbetsmarknaden än svårare.
Den samsyn de fyra partierna demonstrerade i synen på vårbudgeten är en påminnelse om den sakpolitiska kraft som fortfarande finns i allianssamarbetet.
Man kan ha olika uppfattningar om huruvida Alliansen bör fälla regeringen eller i förhandlingar försöka påverka regeringens politik. Men faktum är att situationen allianspartierna beskriver delvis handlar om att de själva dragit sig för att utnyttja sin parlamentariska ställning.
Svend Dahl
fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån
Tiden då S kunde framställa skattehöjningar för vanliga löntagare som höjden av rättvisa är helt enkelt förbi.