En undersökning som Nätverket mot cancer gjort visar att den koncentration av cancervården som behövs är långt borta.
Kompetenskoncentration av cancerkirurgi innebär att alla sjukhus inte ska göra allt. Sjukhus som gör färre operationer än 100 per år av en cancerdiagnos ska inte utföra operationen. För bästa resultat behöver kirurger träning och det uppnås genom att göra samma operation ofta och regelbundet.
Ett exempel på det är den förbättrade överlevnaden vid avancerad äggstockscancer i Göteborg. Efter att operationerna började utföras av ett fåtal kirurger steg överlevnadsprocenten från 40 till 61 procent.
Att göra så innebär att 100-tals dödsfall kan undvikas varje år, att komplikationerna minskar och att fler snabbare kan komma tillbaka till det ”vanliga livet” igen.
Detta vet vi utifrån forskning och dokumentation. Framför allt genom utredningen ”Träning ger färdighet – koncentrera vården för patientens bästa” (SOU 2015:98) som visar att cirka 500 dödsfall årligen skulle kunna undvikas om det genomfördes en ökad kompetenskoncentration av avancerad och högspecialiserad cancervård.
Utredningen föreslår en statlig styrning via Socialstyrelsen.
Tyvärr visar vår enkät att den politiska viljan att genomföra detta saknas.
Frågan till riksdagspartierna löd: Vill ni se en snabbare kompetenskoncentration av cancerkirurgi? Om ja, hur ska det göras?
Regeringen svarade bland annat att den bereder de förslag som Måns Rosén (adjungerad professor på Karolinska Institutet i medicinsk metodutvärdering) lämnade i utredningen ”Träning ger färdighet”. Den utredningen har legat på regeringens bord i nästan ett-och-ett-halvt-år. Det går alltså inte snabbt. Svar på frågan hur detta ska gå till fick vi inte, inte heller hur det ska betalas eller när det ska ske.
Alla partier pekar ut Regionala cancercentrum (RCC) som lösningen på hur vi ska få en mer rättvis och kompetenskoncentrerad cancervård. Och visst har Regionala cancercentrum kompetens – men ingen makt och absolut inte någon makt över plånboken.
Det är en katt-och-råtta-lek som pågår där politiker skjuter ansvaret neråt utan att delegera pengar eller verkligt inflytande.
Vi i Nätverket mot cancer kräver att riksdagspolitikerna tar ett nationellt ansvar över blockgränserna, och ett samlat grepp om påskyndandet av koncentrationen av cancerkirurgin till utvalda sjukhus som blir specialister på olika cancerdiagnoser.
Allt enligt utredningen ”Träning ger färdighet – koncentrera vården för patientens bästa.”
Katarina Johansson