Nu när julen är förbi, och det nya året är här, är det lätt att börja fundera över vad som varit och vad som komma skall. Julklapparna blev för dyra och vissa av dem skulle man gärna vilja byta under mellandagsrean. Nyårslöften hålls sällan och snart är vardagen i gång igen och det mesta förblir vid det vanliga.
Som småföretagare kan man reflektera på liknande vis. Julklapparna som finansminister Anders Borg (M) delade ut i höstbudgeten blev dyra. 16 miljarder kronor i bolagsskattelättnader som framför allt storföretagen kasserar in, ökar sin vinst med, och trots stopp för så kallade räntesnurror säkert hittar vägar för att beskatta någon annanstans än i Sverige.
Någon regeringsföreträdare kallade reformen för ”ett potentiellt viktigt instrument för företagen i deras lokaliserings- och investeringsbeslut”. Det låter inte särskilt övertygande och för småföretagen lär det inte betyda klirr i kassan. De har oftast inte så stora vinster att beskatta så att det ger några rejäla pengar.
Så kommer man att försöka (EU måste godkänna) införa ett investeringsavdrag som ska ge mer kapital till småföretagen och medföra en skattelättnad för den som investerar. En fysisk person får investera 1,3 miljoner kronor i ett företag och göra avdrag med 50 procent av summan. Det ger en skattevinst på cirka 200 000 kronor om alla regler som kringgärdar det hela följs. Staten riskerar inte mycket i sammanhanget. Reformen beräknas kosta cirka 800 miljoner kronor – vilket tydligen anses som en lagom smula att kasta åt småföretagarna.
Dessa två ”julklappar” skulle nog de flesta småföretagare – av olika anledningar – byta ut på mellandagsrean om det vore möjligt. I stället kunde pengarna (inklusive andra tveksamma reformer) användas till borttagande av sjuklöneansvar (upp till en viss lönesumma), ett första steg i en sänkning av arbetsgivaravgifterna för småföretagare och en del andra reformer som skulle ge småföretagen incitament till att investera, expandera och skapa jobb.
Det verkar dock som om regeringen totalt har glömt (eller inte tror på) att en satsning på småföretagarna skulle ge bättre effekt på arbetslösheten än allmänt hållna skattesänkningar. Man ska härvidlag dock inte dra alla regeringspartier över en kam eftersom det finns förslag från småpartierna om vettiga saker. Storebror säger emellertid stopp.
Vi får väl se nu när snaran dras åt med sjunkande tillväxt och ökande arbetslöshet om inte även de som inte värnar tillväxtmotorn småföretagarna kan byta fot, eller åtminstone väga över lite på den andra.
Leif Svensson
förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund