Skolinspektionens granskning av Skellefteå kommuns skolor är över. Goda råd har givits för att vässa kvalitén.
Ett viktigt område som myndigheten pekar på är de brister som Socialdemokraterna valt att organisera grundskolan i Skellefteå på. Bakgrunden är att kommunen, trots kraftfullt motstånd från Allians för Skellefteås sida, valt att flytta elever i årskurs 6 till högstadiet.
Folkpartiet har länge hävdat att skolans mellanstadium inte ska delas mellan olika skolor. I skollag och läroplan finns kunskapskrav i olika ämnen för låg-, mellan- respektive högstadiet, det vill säga årskurserna 1–3, 4–6 samt 7–9. Kunskapskraven ska stämmas av i årskurserna 3, 6 och 9 för att se om innehållet nåtts.
Folkpartiet har ifrågasatt hur Skellefteå kommun med nuvarande organisation kan garantera sina elever att de fått ta del av det centrala innehållet i årskurs 4–6 när elever ska byta skola, byta klass och byta alla sina lärare?
Hur ska ambitiösa lärare kunna bedöma elevernas kunskaper inom de moment som man arbetat med på flera skolor med olika lärare, olika metoder och vid olika tidpunkt?
Varför tillåts inte läraren på mellanstadiet följa elevernas måluppfyllelse?
Hur ska resultaten kunna förbättras när analysen av dem försvåras av att elever byter skola mitt i alltihopa?
Gång på gång har Folkpartiet varnat för att dagens indelning i Skellefteå med skolor med förskoleklass till och med årskurs 5 strider mot lag och läroplan, drabbar elever och skapar dessutom onödigt merarbete för lärare. Senast för ett knappt år sedan avslog en majoritet i kommunfullmäktige – bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – Folkpartiets förslag om att lämna Skellefteås föråldrade organisation.
I förra veckan blev det tydligt att Skolinspektionen håller med om Folkpartiets kritik. Skellefteå kommun har därför fått ett föreläggande att före 13 maj 2013 visa hur man följer upp, sammanställer och analyserar kunskapsresultaten i grundskolans årskurs 3 och 6. Skolinspektionen pekar på de problem som finns med hur Skellefteå kommun har valt att organisera sina skolor.
Med stöd av Skolinspektionen blir det än självklarare att också den rödgröna majoriteten utgår från elevens bästa. Folkpartiet förnyar därför kravet: återgå till stadieindelning och därmed till F-6 och 7–9-skolor.
Lars Åhman(FP)
ledamot i barn- och grundskolenämnden
Håkan Lindh(FP)
oppositionsråd