Skellefteå behöver få ett eget e-sportcenter

Debatt. Om det finns en genuin vilja bakom stadens ambitiösa tillväxtmål måste det också finnas en vilja till att satsa på våra ungdomars intressen. Det stärker föreningslivet såväl som förutsättningarna för ett positivt flyttnetto i en av våra viktigaste målgrupper.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Not Found2018-03-07 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Vi sverigedemokrater stödjer det medborgarförslag som lämnats in till förmån för etablering av ett e-sportcenter i Skellefteå – och förutsätter att fler partier håller med.

För om det finns en genuin vilja bakom stadens ambitiösa tillväxtmål måste det också finnas en vilja till att satsa på våra ungdomars intressen. Det stärker föreningslivet såväl som förutsättningarna för ett positivt flyttnetto i en av våra viktigaste målgrupper.

E-sporten blir populärare för varje år och sysselsätter i dag tusentals utövare över hela landet. Det finns dessutom gott om utövare lokalt. Nu när e-sporten står inför ett förmodat erkännande av Riksidrottsförbundet är det dags för oss Skelleftebor att ställa oss i täten för utvecklingen med ett eget e-sportcenter.

Under de senaste åren har organiserade tävlingar i datorspel, så kallad e-sport, gått från att vara en sluten subkultur till att i Sverige få en bredare allmän acceptans. Sverige är dessutom ett av de länder som tack vare lång historik av e-sportande mönstrat några av de mest framgångsrika spelarna i världen.

När vi tänker på sport så tänker vi kanske inte alltid på datorspelsturneringar, men här menar vi att vi måste tänka om. Det ena behöver inte utesluta det andra, och en satsning på e-sport kommer lokalt inte att innebära sämre förutsättningar för de mer traditionella idrotterna.

I Skellefteå har vi sett hur kommunala sponsorer ställt sig bakom bland annat Dreamhack och Nordsken.

Att satsa på event är givetvis bättre än ingenting och i sammanhanget bra för sportens utveckling. Vi menar emellertid att kommunen kan göra mer. En anpassad lokal innebär ökad tillgänglighet. Det ger också barn och ungdomar från mer resurssvaga familjer möjlighet att delta i e-sportandet.

Enkla modifieringar av en befintlig fritidsgård skulle medföra de förutsättningar som enskilda utövare eller föreningar behöver för att utöva e-sport föreningsmässigt. Vi ser det dessutom som ett väldigt positivt alternativ till hemmasittande i ensamhet såväl som till att hänga på stan under sena kvällar och helger.

Att det slutligen också utvecklar Skellefteå, och inte bara syftar till att stärka ett varumärke, kan i bästa fall vända ungdomarnas negativa flyttnetto.

Det är en målsättning som alla lokala partier bör ha.

Markku Abrahamsson, vice ordförande Sverigedemokraterna Skellefteå

Pontus Falkman, kontaktperson Ungsvenskarna Västerbotten