”Skapande skola” till förskoleklass

Barn som har kontakt med kulturell verksamhet får bättre förmåga att uttrycka känslor.

Not Found2013-01-15 21:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Projektet ”Skapande skola” påbörjades 2008 för att stärka arbetet med kultur i skolan. Sedan 2011 omfattar projektet hela grundskolan, grundsärskolan och specialskolan. Nu föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2013 att ”Skapande skola” också ska omfatta förskoleklassen, det vill säga sexårsverksamheten.

Från 2008 till 2012 har antalet barn som omfattas av projektet ökat från 236 000 till 615 000 elever. Satsningen på ”Skapande skola” ska tillföra ett kulturellt och pedagogiskt mervärde i skolans arbete.

Forskning visar att barn som har kontakt med kulturell verksamhet får en bättre förmåga att uttrycka sina känslor. Den förmågan är avgörande för att förstå andra människors känslor. På så sätt utvecklas barnets kognitiva kompetens och psykiska välmående.

”Skapande skola” hjälper därför till med att nå kunskapsmålen i högre grad genom en ökad samverkan med kulturlivet och konstnärliga uttryck. ”Skapande skola” har enligt Kulturrådet bidragit till ökad glädje, engagemang och självkänsla bland elever. Därmed har viljan att prestera bättre i skolan förbättrats. Projektet har dessutom medfört en förbättrad samarbetsförmåga och större respekt elever emellan. Därmed är ”Skapande skola” också en viktig del av förebyggandet av mobbing.

För att kulturen ytterligare ska kunna ta plats inom andra politikområden behövs det nytänkande, samarbeten mellan utbildningar och tvärvetenskaplig forskning. På Umeå universitet pågår just nu forskningsprojekt, bland annat inom hjärnforskning och sambanden mellan musik och psykisk hälsa i ett projekt kallat ”Den musicerande människan – kultur och arv i samspel”.

Det är därför glädjande att vi nu kan bygga ut ”Skapande skola” till förskoleklassen. Därmed kommer fler barn att kunna få tillfälle att upptäcka sin egen förmåga och få en stärkt självkänsla. Vår ambition är att Sverige ska vara världens bästa land att växa upp i, där varje barns behov av kreativitet och innovation ska tillgodoses och utvecklas.

Camilla Waltersson Grönvall(M)

riksdagsledamot för Västra Götalands läns norra och ledamot i Utbildningsutskottet

Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)

riksdagsledamot för Västerbottens län