Ska vi sova i 100 år den här gången också

Krönika. När de rödgröna 2010 röstade igenom ett erkännande av folkmordet på armenier och assyrier 1915 var inställningen annorlunda. Då var ett erkännande av största vikt och det hördes inga bortförklaringar om att folkmord inte är något för riksdagen att ta ställning till.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-05-11 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förföljelsen av kristna har ökat kraftigt de senaste åren och värst är det i Mellanöstern.

Frågan är om kristna överhuvudtaget har en framtid i den region där religionen har sina rötter.

Under onsdagen tar riksdagsledamöter ställning till en motion där den svenska regeringen uppmanas att erkänna Islamiska Statens förföljelse av kristna som ett pågående folkmord i Irak och Syrien. Något som Europaparlamentet, den amerikanska kongressen och det brittiska underhuset redan har gjort.

Ändå talar det mesta för att riksdagen inte kommer att erkänna folkmordet. När frågan behandlades i utrikesutskott var det endast Liberalerna, Kristdemokraternaoch Sverigedemokraterna som röstade för förslaget.

Regeringspartierna tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet valde att avstå med argument som att folkmord är ett juridiskt, inte politiskt, begrepp.

Men när de rödgröna 2010 röstade igenom ett erkännande av folkmordet på armenier och assyrier 1915 var inställningen annorlunda. Då var ett erkännande av största vikt och det hördes inga bortförklaringar om att folkmord inte är något för riksdagen att ta ställning till.

Därför är det anmärkningsvärt att Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, som högljutt kritiserat att regeringen ännu inte fastslagit erkännandet av folkmordet 1915, nu är så tyst. Utrikesminister Margot Wallström (S) har i intervjuersagt att det som sker är ett folkmord, för att sedan säga att benämningar är oviktiga.

Ska de rödgröna sova i hundra år för att sedan i efterhand yrvaket göra en annan bedömning?

Det går att göra något nu. Ett erkännande om folkmord skulle förpliktiga omvärlden att agera mot de människorättsbrott som pågår i spåren av IS framfart. Misslyckad amerikansk krigsföring i regionen har avskräckt väst till den grad att människor och kulturer utrotas.

Hur vill vi egentligen att kapitlet om IS utrotning av kristna, oliktänkande och andra minoriteter ska skrivas i framtiden. I dagsläget handlar det om bristen på stöd till de grupper som bekämpar IS på plats, stängda gränser och en ohelig pakt med Turkiet.

Det är ingen vacker läsning.

Tove Mellgren

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Hur vill vi att kapitlet om IS utrotning av kristna, oliktänkande och andra minoriteter ska skrivas.

undefined