I Norge erbjuder man sjuksköterskor en bonus på 100 000 kronor för att de ska komma och jobba – och stanna.
Precis som i Sverige råder det brist på sjuksköterskor inom vård och omsorg.
Det finns utbildade sjuksköterskor i Sverige, men få vill jobba i den svenska vården under rådande förhållanden. Arbetsmiljön är stressig, många upplever att arbetsbördan och ansvaret är för stort, och dessutom är lönen för låg i förhållande till ovan nämnda faktorer.
Sjuksköterskorna flyr till mer välbetalda jobb. Privata arbetsgivare och bemanningsföretag lockar med arbete i Norge där lönen är upp till 40 procent högre och ansvaret på arbetsplatsen lägre eftersom de sällan arbetar ensamma där.
Så räcker det med att kommuner och landsting höjer lönerna för sjuksköterskorna för att få behålla dem?
Det enkla svaret är nej.
Det behövs mycket mer än så.
Svenska sjuksköterskor behöver precis som all annan vårdpersonal en vettig arbetsmiljö, karriärmöjligheter, inflytande över sin arbetsplats, en god löneutveckling och möjlighet till återhämtning.
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön skulle vara ett stort steg på vägen. Då kommer fler sjuksköterskor att orka ”tiden ut”. Vi skulle också få fler händer i vården och på så sätt kunna dela på ansvaret, minska stressen och sjukskrivningstalen skulle gå ned.
För att kunna åstadkomma detta behövs mer resurser till såväl kommuner och landsting. Höjda statsbidrag kan finansieras med höjda skatter för de rikaste.
Vi behöver en arvsskatt, en förmögenhetsskatt och en fastighetsskatt som omfördelar resurserna i samhället rättvist i stället för det skattesystem som vi har i dag – som mest gynnar de allra rikaste.
Vänsterpartiet vill ha en ekonomi, ett samhälle och ett arbetsliv som fungerar för alla – inte bara några få.
Thomas Hashemi(V)
ledamot i patientnämnden Västerbottens läns landsting