De största behoven av hälso- och sjukvård finns bland äldre. Antalet äldre ökar och därför finns det en stor utmaning i att bevara hälsa och förebygga ohälsa hos äldre.
Första linjens sjukvård för äldre är primärvården. På allt fler platser i landet börjar nu äldrevårdcentraler inrättas för att möta denna utveckling och de behov som finns hos äldre människor. På äldrevårdcentralen får besöken ta mer tid, något som både patienter och personal uppskattar.
Det finns en struktur så att alla aktörer kring de äldre kan samverka för att förebygga att patienter ramlar mellan stolarna. Ett viktig del av konceptet är att vårdcentralen arbetar tätare ihop med kommunen och andra aktörer som kommer i kontakt med den äldre.
Syftet med äldrevårdcentraler är i första hand att förbättra tillgänglighet, vårdkvalitet och samverkan i vårdkedjan kring den äldre. På äldrevårdcentralen finns specialistläkare i geriatrik och även en geriatrisk sjuksköterska som fungerar som samordnare med patientens samtliga behov av vård och omsorg i fokus
På äldrevårdcentralen kan den äldre boka tid med en livs levande människa i en särskild telefonlinje så att de slipper hamna i den digitala telefonsvararen. På äldrevårdcentralen ska det finns krav på läkemedelsgenomgångar, hembesök och hälsoundersökningar för 70-åringar.
För oss Liberaler är det en självklarhet att den seniora delen av livet ska vara lika trygg och värdig som den i början av livet.
Därför driver vi Liberaler frågan om införandet av äldrevårdcentraler.
Marianne Normark
gruppledare för Liberalerna i Västerbottens läns landsting
Carin Hasslow
vice ordförande i Nämnden för funktionshinder och habilitering, Västerbottens läns landsting