Så möter vi hotbilderna

Sverige ska ha en försvarsmakt anpassad för att möta dagens och morgondagens hotbild.

Not Found2013-01-23 04:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ska ha ett försvar anpassat för att möta dagens och morgondagens hotbild. Den pågående försvarsreformen lägger grunden för denna anpassning. Sammantaget har Försvarsmaktens operativa förmåga stärkts sedan alliansregeringen kom till makten 2006.

Mina utgångspunkter i diskussionen om försvaret är att säkerställa Sveriges försvarsförmåga och att skattebetalarnas pengar används på ett ansvarsfullt sätt. Vi ska ha en god försvarsförmåga. Hela Sverige ska försvaras.

Alliansregeringen har under de senaste åren arbetat för att bygga upp det försvar som tidigare socialdemokratiska regeringar monterade ner. I senaste valet lovade Socialdemokraterna att tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet skära ner ytterligare två miljarder kronor på försvaret.

Alliansregeringens mål är ett modernt och effektivt försvar. På regeringens initiativ har Försvarsmakten återupptagit en samlad nationell försvarsplanering. ÖB Sverker Göransson har klargjort att den nya försvarsstrukturen redan har gett en bättre försvarsförmåga än när alliansregeringen tillträdde. Arbetet med att genomföra försvarsreformen och öka försvarsförmågan ytterligare är en av mina prioriteringar som försvarsminister.

Sverige bygger i dag säkerhet tillsammans med andra länder. Vårt medlemskap i EU, partnerskapet med Nato och vårt goda samarbete med våra nordiska grannländer, blir allt viktigare. Våra säkerhetsintressen är tätt sammanflätade med omvärldens.

Runt Östersjön finns såväl EU- som Nato-länder och det går inte att se att endast ett land skulle drabbas i händelse av en militär konflikt. Få länder klarar sig helt utan samarbeten på försvarsområdet – även länder som Storbritannien och Frankrike har försvarssamarbete i syfte att använda resurser mer effektivt.

Alliansregeringen tar ansvar för Sveriges ekonomi. Debatten handlar därför inte om nedskärningar utan hur vi ska bygga ett försvar för framtiden. Till skillnad från andra länder i EU kan vi satsa på försvaret. En sådan satsning är regeringen beslut att Försvarsmakten får beställa 60 nästa generations JAS Gripen-plan. Innan jul beslutade regeringen dessutom om ett nytt korträckviddigt luftvärnssystem.

Samtidigt värnar vi skattebetalarnas pengar. Försvarsmakten får varje år drygt 40 miljarder kronor och jag vill vara säker på att pengarna används till att bygga ett effektivt försvar. Att Försvarsmakten har en ekonomi i balans är en viktig aspekt av detta. Till skillnad från Socialdemokraterna så tar regeringen ansvar också för tiden därefter. Vi lovar inte allt till alla utan gör i stället en djupgående analys och noggranna överväganden. Ett sådant arbete pågår nu.

Den pågående försvarsreformen har fått beröm i internationella sammanhang. Vi går från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar, till ett professionellt, modernt försvar med hög beredskap och hög tillgänglighet. Sverige ska ha en försvarsmakt som är anpassad för att möta dagens och morgondagens hotbild. Alliansregeringen satsar på försvaret i stället för att dra åt svångremmen. Alliansregeringen tar ansvar för försvaret av Sverige.

Karin Enström(M)

försvarsminister