S slår mot företagandet

Vi Moderater vill fortsätta att förenkla för företagen.

Not Found2013-01-25 05:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Mikael Dambergs, Helén Petterssons, Ibrahim Baylans, Katarina Köhlers och Isak Froms debattartikel ”Tillbaka till full sysselsättning” publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 18 januari 2013.

Ett antal socialdemokratiska företrädare anklagar i Norran regeringen för att driva en passiv näringslivspolitik. Det är väldigt märkligt att Socialdemokraterna efter att ha kritiserat nästintill alla förbättringar som regeringen genomfört för landets små och medelstora företag nu plötsligt vill framstår som företagarnas bästa vän. Särskilt anmärkningsvärt blir det när man jämför med de förslag som Socialdemokraterna presenterar i sitt budgetalternativ och som innebär kraftiga skattehöjningar på jobb och företagande.

Sedan alliansregeringen tillträdde har mycket gjorts för att underlätta företagande och för att öka sysselsättningen. Vi har infört rut- och rot-avdrag, sänkt bolagsskatten, förenklat 3:12-reglerna, halverat restaurangmomsen, gjort det billigare att anställa ungdomar och infört jobbskatteavdragen. Detta är en politik som gjort att Sverige har haft en högre tillväxt än sina grannländer – vilket kommit såväl företagare som löntagare till del.

Vi Moderater vill fortsätta att förenkla för företagen, öka tillgängligheten till kapital för mindre och expansiva företag och satsa kraftigt på infrastruktur, forskning och innovation. En grundsten i vår innovationsstrategi är att förbättra och utöka samverkan mellan politik, näringsliv och högre utbildning.

Flera av de förslag som Socialdemokraterna säger sig vilja lansera är sådana som redan förbereds av eller har drivits igenom av regeringen. Exempelvis har riksdagens civilutskott sagt ja till regeringens förslag om att betalning av fakturor ska ske inom 30 dagar om parterna inte avtalar annat. Långa betalningstider och sena betalningar orsakar kostnader, något som kan vara särskilt besvärligt för mindre företag. Även ökningen av bluffakturor, som också drabbar de mindre företagen, tas på allvar av regeringen som nu ser över möjligheter till straffskärpningar för dessa brott.

Alliansens prioriteringar är att fortsätta genomföra satsningar för att uppmuntra till entreprenörskap och företagande. Mot detta står Socialdemokraterna som föreslår skattehöjningar på 30 miljarder kronor. Socialdemokraterna vill halvera rut-avdraget, höja arbetsgivaravgiften för unga, höja bolagsskatten, chockbeskatta åkerier och transporter och fördubbla restaurangmomsen.

När Stefan Löfvén blev vald till ny S-ledare så försökte han framställa sig som en företagsvänlig socialdemokrat. Trots detta driver han nu krav på större skattehöjningar än vad både Mona Sahlin och Håkan Juholt gjorde.

När man som parti lanserar skattehöjningar för unga som arbetar och försvårar företags möjligheter att investera i Sverige så kan man inte samtidigt kalla sig för ett parti som prioriterar ungdomsarbetslöshet och företagande. Ytterst drabbas alla svenska hushåll av Socialdemokraternas skattehöjningar även om det är ungdomar, som precis kommit in på arbetsmarknaden, och företag, som vill investera i vårt land, som får ta den första smällen.

Till detta kan läggas att Socialdemokraterna är beroende av att samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, två partier som vill höja skatterna med ytterliggare åtskilliga miljarder.

Edward Riedl(M)

riksdagsledamot för Västerbottens län