Replik på Lars-Åke Holmgrens (ordförande Kristdemokraterna i Norsjö, kandidat till kommunfullmäktige) debattartikel ”S bortser från äldres behov av gemenskap”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 6 april 2018.
En diskussion har på senare tid förts, bland annat här på Norrans debattsida, om huruvida Norsjö kommun ska tillhandahålla personal som sköter matservering, dukning, diskning och städning med mera i bostadsbolaget Norsjölägenheters trygghetsboenden på Skolgatan 42 och Storgatan 43, populärt kallade Klockarbo och Gästis.
I den diskussion som förts har begrepp och fakta sammanblandats, vilket bör redas ut.
Matservering utförd av äldreomsorgspersonal sker på våra särskilda boenden, våra äldreboenden Solbacka och Vinkelbo i Norsjö samt Bäckgården i Bastuträsk.
När det gäller matserveringen på Storgatan 43 och Skolgatan 42 har den levt kvar sedan tiden när de var särskilda boenden, utan att vi reflekterat över det förrän hemtjänstorganisationen utreddes.
Där framkom, svart på vitt, att hemtjänsten i över tio års tid utfört och bekostat en insats som inte är beslutad av biståndsbedömare. Varje dag, året runt, till lunch och till middag, har hemtjänstpersonal tagit emot matleverans, dukat, serverat, diskat, plockat bort och städat i matsalarna.
Leverans av matlåda från kommunens kök, servering, stöd vid måltid och hjälp med att diska undan är exempel på biståndsbedömda insatser som inte per automatik ska utföras och bekostas av kommunens hemtjänst när medborgare fyllt 65 år utan ska utgå från varje individs behov.
Vi Socialdemokrater har sett att det finns ett behov av en boendeform mellan särskilt boende och ordinärt boende och har fastnat för formen trygghetsboende och fastställt riktlinjer för detta. Norsjölägenheter har ansökt och beviljats driftsbidrag för att omvandla ”Gästis” och ”Klockarbo” till trygghetsboenden.
Målgruppen är personer som är 65 år och äldre och som känner behov av ökad trygghet och social gemenskap. För de som uppfyller kraven på trygghetsboende förmedlas bostad utifrån kötid. I dessa fastigheter kan man bo med eller utan biståndsbeslut, precis som i andra hyreshus.
Själva boendeformen trygghetsboende har alltså ingenting med vård och äldreomsorg att göra.
I riktlinjerna som ett enigt kommunfullmäktige antagit står det bland annat att det ska finnas samlingsytor/matsal samt värdperson. Inget krav finns på att tillhandahålla matservering till hyresgästerna.
Om man som boende vill äta tillsammans med andra hyresgäster i matsalen går det naturligtvis bra, oavsett om man får sin mat levererad av hemtjänsten, har köpt den från något av våra lokala företag inom restaurangnäringen eller lagat till den själv.
Vi socialdemokrater motsätter oss inte heller om ideella krafter, näringslivet eller ett socialt företag kommer överens med hyresgäster och/eller bostadsbolag om att sköta matservering i de aktuella fastigheterna så länge man följer gällande förordningar vad gäller livsmedelshantering och konkurrenslagstiftning.
Allmän matservering i hyreshus går långt utöver vad man kan förvänta sig att våra krympande gemensamma resurser ska gå till.
För att bland annat motverka ensamhet för de boende kommer det under våren att anställas en trygghetsvärd av bostadsbolaget som har till uppgift att:
- Bryta isolering och ensamhet och skapa förutsättningar för värdefulla kontakter, möten och gemenskap.
- Stärka de boendes självständighet.
- Erbjuda stimulans och innehåll i vardagen.
- Främja hälsa och fysiska aktiviteter.
- Samverka med ideella organisationer.
Vi socialdemokrater lovar att god kommunal service utan vinstintresse och trygg äldreomsorg ska vara något våra medborgare hela tiden kan lita på.
Magnus Eriksson (S), ordförande i utbildnings- och omsorgsutskottet, Norsjö kommun
Peder Hallén (S), ordförande Norsjölägenheter AB
Mikael Lindfors (S), ordförande kommunstyrelsen, Norsjö kommun
Mattias Degerman, ordförande Norsjö socialdemokratiska arbetarekommun
Debatt: S bortser från äldres behov av gemenskap