Replik: Människor stängs ute från arbetsmarknaden

Replik. Ska Sverige – och den svenska modellen – utvecklas i rätt riktning måste vi vara beredda att se över dagens arbetsmarknadslagstiftning.

Foto: Jessica Gow/TT

Not Found2018-03-21 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Håkan Nilssons (avdelningsordförande Kommunal Västerbotten) debattartikel ”Därför är turordningsreglerna så viktiga”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 2 mars 2018

Sverige har flera utmaningar som är kopplade till arbetsmarknaden.

Det handlar inte minst om att minska tudelningen och stärka kompetensförsörjningen.

Företagens möjligheter att anställa och skapa jobb är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och tillväxt.

När företagen rankar hinder för att anställa framkommer det att ett av de största hindren utgörs av reglerna kring anställning och uppsägning. Detta beskrivs bland annat i en rapport från Tillväxtverket från förra året. Mer än vart tredje företag ser Lagen om anställningsskydd (LAS) som ett hinder för att anställa.

Dagens regelverk bidrar till att stänga ute människor från arbetsmarknaden.

Tryggheten på arbetsmarknaden behöver vila i möjligheten att få jobb. Företagen är måna om en bra omställning och avsätter cirka en miljard kronor årligen till omställningsstöd. Åtta av tio arbetare som sagts upp på grund av arbetsbrist har tack vare det partsarbetet ett nytt jobb inom sex månader.

Svenskt näringsliv arbetar för att en bra omställningsverksamhet ska bedrivas också i fortsättningen.

Ska Sverige – och den svenska modellen – utvecklas i rätt riktning måste vi vara beredda att se över dagens arbetsmarknadslagstiftning.

När regelverk som varit tänkta att ge trygghet tvärtom skapar hinder och tudelning är vägen framåt att hitta lösningar som ger fler chansen till ett jobb.

Inte att lägga locket på om problemen med dagens LAS.

Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten

Därför är turordningsreglerna så viktiga