Replik på Ewa-May Karlssons, C (ombud på Centerstämman 2017, gruppledare för Centerpartiet i Västerbottens läns landsting och ledamot i Europeiska regionkommittén) debattartikel ” Centerpartister, värna Systembolagets monopol”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 20 september 2017.
Sverige är ett av få länder som har kvar ett statligt alkoholmonopol.
I EU är det utöver Sverige bara Norge och Finland som har kvar monopolet.
Steg för steg har Systembolaget liberaliserats, både genom politiska reformer och via tvång efter Sveriges EU-inträde.
Varenda gång har moralismen ljudit högt. När det blev lördagsöppet skulle Sverige inte vakna upp igen efter den första helgen, folkhälsan hotades när Systembolaget förlorade mot EU gällande boxviner.
Nykterhetsrörelsen har alltid varit snabb, såklart samstämmig med Systembolagets PR-konsulter och reklam, att motarbeta dessa förändringar.
Tesen att det blir mer alkoholskador och mer alkoholrelaterat våld när totalkonsumtionen ökar haltar. Den totala konsumtionen per person ökade med över 25 procent från mitten av 1990-talet till mitten av 2000-talet. Då borde även skadorna och våldet öka med Systembolagets och nykteristernas miniräknare.
Men det hände aldrig, ingen märkbar skillnad i statistiken kan uttydas.
Trots detta får Systembolaget fortsätta med sina kampanjer i tidningar och i tv.
Samtidigt som små företag vill kunna sälja sina produkter där de tillverkas så kampanjar ett statligt bolag mot dem. Det är inte Bofors som vill bjuda in turister till att provskjuta Stridsvagn 90 utan eldsjälar som brinner för hantverk och förädling.
Dryckerna som kan säljas direkt hos hantverkaren är knappast heller någon volymprodukt. Så om Systembolagets mål är att hålla nere den totala konsumtionen hotar knappast gårdsförsäljningen monopolets syfte.
För att klargöra frågan har svenska EU-parlamentariker frågat EU-kommissionen om det är förenligt att kombinera gårdsförsäljning med ett statligt alkoholmonopol, vilket inte är något problem. Finland har till exempel haft gårdsförsäljning sedan 1995, året de gick med i EU.
Givetvis ska Sverige, med en lång tradition av små företag på landsbygden få möjligheten att sälja sina produkter direkt till gäster – utan statligt förmynderi.
Viktor Olofsson