Replik på Monika Lundbergs, marknadsområdeschef Nord, Fastighetsägarna Mittnord, och Peter Sörmans, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Mittnord, debattartikel ”Hyresgästföreningens veto sänker hyrorna”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 17 april 2018.
Fastighetsägarna Mittnords Monika Lundberg och Peter Sörman beklagar att man i de årliga hyresförhandlingarna i Skellefteå inte lyckades höja hyrorna så mycket som man önskat. De påstår också, troligen mot bättre vetande, att Hyresgästföreningen skulle ha ett veto i dessa förhandlingar. Det senare är en ren lögn.
Man får nästan intrycket att hyresfastigheter är en dålig affär. Men det är de inte. Det är tvärtom extremt lönsamt att vara fastighetsägare. Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren.
Hyrorna har dessutom stigit väsentligt mer än inflationen. Sedan 2000 har de stigit med över 30 procent medan inflationen har varit 23. Även i förhållande till risk är avkastningen mycket god, både genom direktavkastning och genom värdestegring.
Fastighetsägarna kan dessutom trösta sig med att räntorna är fortsatt låga, vakansgraden i det närmaste obefintlig och att vinsterna har fortsatt öka.
Enligt tidningen Hem & Hyra (december 2017) gjorde till exempel Skelleftebostäder 2016 en vinst på 11 564 kronor per lägenhet (75 kvm). Alltså nästan 1 000 kronor i månaden i ren vinst. Motsvarande siffra för 2014 var 9 344 kronor.
Hyresgästföreningen förhandlar varje år hyran för cirka tre miljoner hyresgäster. Utan oss som motpart skulle fastighetsägarna i princip kunna sätta vilka hyror de ville.
Men att vi, som Monika Lundberg och Peter Sörman påstår, skulle ha något veto i dessa förhandlingar är inte sant. Med samma logik skulle fackföreningsrörelsen ha ett veto i löneförhandlingarna. Resonemanget faller på sin egen orimlighet.
Att verka för höjda hyror är inte samma sak som att ta ”ansvar för boendeformens överlevnad”. Hyresgästföreningen jobbar däremot ständigt för att utveckla hyresrätten. Ett exempel på detta är vår medverkan i de så kallade Stråthsamtalen. Dessa syftade till att utveckla dagens hyressättningsmodell.
Resultatet av utredarens, vårt och SABO:s arbete var bland annat ett beslut om fortsatt utveckling med systematisk hyressättning, begränsning av tiden för hur länge en förhandling kan pågå, med mera. Tyvärr valde Fastighetsägarna att lämna samtalen.
Andra exempel är att vi initierat två oberoende forsknings- och kunskapsprojekt. Dels ”Delegation Bostad 2030”, som ska lyfta bostadsfrågan och bidra till nya lösningar inom bostadspolitiken, dels ”Hyreskommissionen”, vars uppdrag är att utveckla den svenska modellen med förhandlade hyror.
Hyresgästföreningen arbetar för allas rätt till en god bostad till en rimlig kostnad. Vi välkomnar en konstruktiv dialog kring hyresrättens och förhandlingssystemets utveckling, gärna där Fastighetsägarna deltar vid förhandlingsbordet.
Att sprida osanningar om veto är däremot inte särskilt konstruktivt.
Leif Hedvall, ordförande Hyresgästföreningen Norra Västerbotten
Conny Säker, enhetschef förhandling och lokalt utvecklingsarbete Hyresgästföreningen Norra Västerbotten
Debatt: Hyresgästföreningens veto sänker hyrorna