För en tid sedan var jag på ett ganska viktigt möte i Bryssel.
OECD redovisade en studie över regionerna i norra Sverige, Finland och Norge.
Dessa 14 regioner samarbetar i NSPA (Northern Sparsely Populated Areas) och det var den som hade beställt studien.
Vilka utmaningar och möjligheter finns för människor och företag i dessa glest befolkade regioner i Europas norra utkanter? Det var frågan som man ville ha svar på.
Mötet hölls i Regionkommitténs lokaler och hade lockat 150 deltagare från EU-kommissionen, EU:s regionkommitté, statssekreterare från de tre ländernas regeringar och inte minst representanter från regionerna i norr.
Den som hälsade oss välkomna var Erik Bergkvist, regionråd i Västerbotten och den som leder arbetet i Europaforum Norra Sverige. I den egenskapen leder han också samarbetet i NSPA – med god hjälp av regionernas Brysselkontor.
Det som överraskade OECD:s proffsiga team, som gjort studien, var den vilja och det engagemang som finns för gränsöverskridande samarbete. I studien redovisar man inte bara svårigheter, utmaningar och möjligheter utan lämnar också ifrån sig rekommendationer.
Både regionerna själva och de tre ländernas regeringar fick goda råd inför framtida insatser. Till exempel tycker man att de nationella regeringarna bör investera mer i infrastruktur i norr för att ta tillvara den potential som är så viktig också för nationerna.
Regionerna uppmanas att fortsätta utveckla samarbetet över gränserna för att på detta sätt synliggöra de norra regionernas roll och betydelse för hela Europa.
Dessutom anser man att regionerna i norr kan vara ett gott exempel globalt.
Hur samordnar man till exempel sina insatser för att skapa utveckling i extremt glest befolkade områden med stora avstånd. Det är man intresserad av i både Kanada och i Australien. För EU:s del handlar det om en fortsatt aktiv sammanhållningspolitik där strukturfonderna utgör det viktigaste verktyget.
Jag minns när NSPA-samarbetet startade för sådär tio år sedan. Vi satt i Haparanda och politiker och tjänstemän försökte hitta de frågor som vi kunde driva gemensamt.
Det var en hård match eftersom alla hade en egen fråga som de tyckte var den viktigaste. Men vi lyckades hitta minsta gemensamma nämnare och arbetade utifrån detta.
Inte minst har de 14 regionerna i NSPA lyckats visa för EU:s institutioner att de är viktiga för hela Europa.
OECD-rapporten ger oss ett kvitto på att vi har arbetat rätt så här långt.
Nu gäller det för regionerna och de nationella regeringarna att ta tillvara den kunskap och de rekommendationer som finns i rapporten och arbeta vidare för att utveckla regionerna i norr.
Jens Nilsson
socialdemokratisk Europaparlamentariker
Det var en hård match eftersom alla hade en egen fråga som de tyckte var den viktigaste.