Regionbildningen föll, nu går vi vidare

Debatt. Regionfrågan må ha fallit men jobbet kvarstår att komma med nya idéer och reformer för att förstärka hälso- och sjukvården i vårt län. Vi är övertygande om att en ansvarstagande rödgrön politik även fortsättningsvis ger Västerbottningarna en hälso- och sjukvård i världsklass.

Foto: Andreas Nilsson/Västerbottens läns landsting

Foto: Andreas Nilsson/Västerbottens läns landsting

Foto: Foto: Andreas Nilsson/Västerbottens läns landsting

Not Found2016-12-13 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrkan med demokrati på regional nivå är att medborgarna har nära till beslutsfattarna – ett regionalt ansvarsutkrävande.

Det blir därför motsägelsefullt när Moderaterna säger nej till en kraftfullare regionbildning i norra Sverige men driver på för ett förstatligande av delar av sjukvården.

Ett förstatligande av vården som i flera länder har visat sig leda till en centralistisk och byråkratisk struktur med beslutsfattande mycket långt från den verklighet där patienter och vårdens personal befinner sig.

Enligt Moderaterna är det alltså bättre att hälso- och sjukvården styrs från en central myndighet placerad i Stockholm än av oss som lever och verkar lokalt och regionalt.

Genom att säga nej till en regionbildning har de bidragit till att bevara en struktur som gynnar storstadsområdena och missgynnar hela norra Sverige. För oss har Moderaterna tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna än en gång visat prov på att de bedriver en storstadsfixerad politik.

Vi tar människors oro på allvar och ser behoven och utmaningarna som västerbottningarna möter i hälso- och sjukvården i vårt län.

Även om vi har en sjukvård att vara stolta över krävs det att vi hela tiden verkar för medborgarnas rätt till en jämlik vård av fortsatt hög kvalitet och som motsvarar de förväntningar som finns. Vår förmåga att utveckla, förbättra och stärka hälso- och sjukvården är avgörande.

Huruvida behoven eller plånboken ska styra, ja där går den grundläggande skiljelinjen mellan vår och moderat hälso- och sjukvårdspolitik.

Det visar sig allt tydligare inom en rad områden. Moderaternas svar på sjukvårdens problem handlar i slutändan alltid om privatiseringar, som vi vet skapar ojämlikhet eftersom resurserna hamnar hos friska människor i städerna.

I Västerbotten behöver vi en politik som verkar för jämlikhet – i hela länet. Detta gör vi genom att förstärka samverkan mellan och inom våra tre akutsjukhus.

Men även genom att fortsätta utveckla vården närmast medborgarna genom ett fortsatt brett uppdrag inom primärvården, vilket ger förutsättningar till likvärdig vård oavsett bostadsort.

Moderaterna slår in öppna dörrar. Vi arbetar redan med att överföra resurser från sjukhusvård till primärvård, vi arbetar för en vård som utgår från varje människas behov och förväntningar – det vill säga en personcentrerad vård. För oss ska vården vara enkel, logisk och tydlig för dig den dag du är patient.

Moderaterna talar om att begränsa den offentliga vården till att vara ”good enough” (tillräckligt bra), önskar du mer får du förlita dig på din plånboks storlek.

Vi tror i stället på en sjukvård som alla bidrar till solidariskt efter förmåga och som finns där när du behöver den. Nya krav och förväntningar från vår befolkning ska bemötas med en offentligt finansierad vård med hög kvalitet.

Ska alla ha rätt till en vård av högsta kvalitet kräver det resurser. Hög kvalitet i vården för alla går aldrig att kombinera med en politik som sätter låg skatt som det främsta målet. Därför är och förblir en grundläggande ideologisk strid om sjukvården också en ideologisk strid om hur vi använder och fördelar samhällets samlade resurser.

Vi sätter kvaliteten i vården före stora skattesänkningar riktade till dem med de högsta inkomsterna. Att fortsätta sänka skatten hotar kvaliteten och undergräver förutsättningarna att ge god vård i framtiden när behoven ökar med en åldrande befolkning.

Regionfrågan må ha fallit men jobbet kvarstår att komma med nya idéer och reformer för att förstärka hälso- och sjukvården i vårt län. Vi är övertygande om att en ansvarstagande rödgrön politik, i kontrast mot en populistisk borgerlighet, även fortsättningsvis ger Västerbottningarna en hälso- och sjukvård i världsklass.

Peter Olofsson(S)

landstingsråd, Västerbottens läns landsting

LiseLotte Olsson(V)

landstingsråd, Västerbottens läns landsting

Robert Winroth(MP)

landstingsråd, Västerbottens läns landsting

undefined
Foto: Andreas Nilsson/Västerbottens läns landsting