I Västerbottens län är 22,7 procent av befolkningen med utländsk bakgrund fast i arbetslöshet.
Men det är inte bara i Västerbotten som det är så. I flera andra län återkommer samma mönster. I 16 kommuner i Sverige går hälften av de utrikes födda utan jobb.
Värst är det i Gävleborgs län. Fyra av tio kommuner i Gävleborg har en arbetslöshet på över 50 procent bland utrikes födda. Snittet nationellt ligger på 22 procent, jämfört med fyra procent för inrikes födda. Regeringens meningslösa arbetsmarknadsåtgärder löser ingenting. Det är dags för slagkraftiga strukturreformer.
Regeringens förslag för att bekämpa arbetslösheten har saknat handlingskraft. De 32 000 traineejobb som utlovades blev några hundra. De planerade 25 000 extratjänsterna blev en tummetott. Nu planeras för ytterligare ”moderna beredskapsjobb”, en 1930-talssatsning som om den följer mönstret lär bli en stor flopp.
Regeringen måste inse att det är kraftfulla förändringar av arbetsmarknaden och företagens villkor som behövs för att säkra tillväxten för vår ungdomsgeneration.
När ska regeringen inse att det är ett bättre företagsklimat som gör skillnad?
Jobb skapas i växande företag inte i ännu en arbetsmarknadsåtgärd med en halvbra slogan. När högkonjunkturen är över kommer det att märkas att Stefan Löfven (S) och hans regering har levt i ett luftslott.
Den svenska arbetsmarknadens strukturella problem, som nationalekonomen Assar Lindbeck pratade om för redan 30 år sedan, med insiders och outsiders, kvarstår. Svensk arbetsmarknadslagstiftning premierar fortfarande de som har jobb, medan de som står utanför arbetsmarknadens murar har extremt svårt att komma in.
De som först och främst drabbas av att Socialdemokraterna inte kan släppa rörelsens gamla dogmer är unga och invandrare. Det är bruksorter och förorter där arbetslösheten breder ut sig för att småföretagen inte får växa.
Det är det som riskerar att klyva Sverige. Råder vi inte bot på denna delande politik är det inte bara arbetslösheten som ökar, utan då svajar själva samhällskontraktet.
I väntan på de rätta reformerna kommer nyanlända att fortsätta förpassas till utanförskap och arbetslöshet, och till ett liv där en egenförsörjning är en omöjlighet, trots att de vill jobba. Det är skadligt både för individen och för samhället.
Regeringens ambitioner om EU:s lägsta arbetslöshet är goda, men utan nödvändiga strukturreformer förblir det en hägring vid horisonten.
Magnus Ek