I dag är utbildningssektorn tillsammans med vård- och omsorgssektorn den arbetsmarknad där det finns flest kvinnor.
Detta gäller inte bara arbetstagare utan även representationen i styrelser och ledningsgrupper. Runt 54 procent av företagsledarna inom vård och omsorg är kvinnor, vilket kan jämföras med näringslivet där motsvarande siffra är 29 procent.
Det är skrämmande att följa den utveckling som Sveriges självutnämnda ”feministiska regering” stakat ut för de kvinnodominerade sektorerna. Varför ska just de kvinnodominerade företagen tvingas begränsa sin vinst?
Det innebär inte bara en osäkerhet för de företagare som redan i dag bedriver verksamhet, utan riskerar också att leda till att vi kommer se färre kvinnor som väljer att starta företag inom dessa sektorer.
I stället för förbud mot vinster anser vi att fokus bör ligga på kundnöjdhet, kvalitetskrav och skarpare tillsyn. Vi vill utöver att motverka förslaget om vinstbegränsning i välfärden verka för att LOV, Lagen om valfrihet, ska finnas i alla kommuner. Detta för att kvinnor ska ha möjlighet att driva lönsamma och växande företag i hela landet.
Centerkvinnorna vill fortsätta driva på för fler kvinnor som företagare i Sverige, men med den politik som regeringen nu förespråkar ser vi med oro på utvecklingen.
Att införa en vinstbegränsning i sektorer där majoriteten som jobbar och driver företag är kvinnor är varken feministiskt eller företagarvänligt.
Sofia Jarl