Regeringens flygskatt äventyrar resande för vanligt folk

Debatt. En familj med två vuxna och två barn som flyger på semester från Skellefteå via Stockholm få betala 3 200 kronor mer för sin semesterresa, till exempelvis Medelhavet, än vad de gör i dag.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-01-07 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den rödgröna regeringen beslutade under hösten att utreda införandet av en flygskatt.

Hur den exakta utformningen av skatten kommer att se ut vet vi ännu inte, men Miljöpartiet har tidigare motionerat om att införa en skatt på flygresor.

Baserat på det förslaget skulle en familj med två vuxna och två barn som flyger på semester från Skellefteå via Stockholm få betala 3 200 kronor mer för sin semesterresa, till exempelvis Medelhavet, än vad de gör i dag.

I vårt avlånga och glesbefolkade land spelar flyget en central roll. Flyget stärker banden mellan Norrland och Stockholm och knyter samman Sverige med resten av världen. Möjligheten för vanligt folk att flyga har revolutionerat vårt sätt att leva.

Att kunna resa till Stockholm över dagen är dessutom en grundförutsättning för att det norrländska näringslivet ska kunna vara konkurrenskraftigt. Försvåras resandet kommer det att leda till färre jobb, en svårare vardag och sämre ekonomisk tillväxt.

Flygbranschen, precis som transportsektorn i sin helhet, arbetar hårt för att ta sitt ansvar och minska miljöpåverkan. Genom bland annat gröna inflygningar, ökad användning av förnybara bränslen och andra tekniska framsteg ser vi hur branschen rör sig i rätt riktning. Sedan 1960-talet har utsläppen per passagerarkilometer inom flyget minskat med 70 procent.

Sverige är ett föregångsland när det gäller forskning och ingenjörskonst för att reducera utsläppen från flyget. Införandet av en flygskatt skulle dock försämra svensk konkurrenskraft och leda till krympande ekonomiska marginaler för aktörerna inom branschen.

En flygskatt skulle med andra ord försvåra övergången till ett mer miljövänligt, men något dyrare, biobränsle.

Flera EU-länder, exempelvis Danmark och Holland, har provat att införa en flygskatt för att sedan dra tillbaka den. Orsaken var att skatten hade kraftigt negativa samhällsekonomiska konsekvenser samtidigt som miljövinsterna var marginella.

Även den norska regeringens besked om att införa en flygskatt spås leda till nedlagda flyglinjer, minskad konkurrens och sämre tillväxt för glesbefolkade regioner.

Jag tror att de flesta människor skulle vara beredda att betala en flygskatt om det innebar att det hjälpte miljön. Regeringens politik bidrar dock inte till transportsektorns gröna omställning. Det den däremot gör är att försämra vanliga familjers semestermöjligheter samtidigt som den hotar jobb och tillväxt i hela landet.

En flygskatt som äventyrar jobben är inte vad Sverige behöver i ett läge där vi måste skapa hundratusentals nya jobb när vår befolkning ökar i snabb takt.

Edward Riedl(M)

riksdagsledamot för Västerbottens län och ordinarie ledamot i trafikutskottet

Regeringens politik bidrar inte till transportsektorns gröna omställning. Det den däremot gör är att försämra vanliga familjers semestermöjligheter.

undefined