Regeringen måste sluta stjäla skog

Debatt. I Sverige behöver ingen oroas för att någon ska komma och ta ifrån dig huset eller bilen du köpt, allra minst staten. Men tyvärr är det skogsbrukarnas vardag. Det är dags att skogsbrukarna får samma skydd för äganderätten av sin skog som du och jag har för våra hus.

Foto: Vidar Ruud

Not Found2018-02-28 16:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

I ett väl fungerande samhälle är äganderätten central, och en av statens kärnuppgifter är att värna den.

Det som är ditt är ditt, och det som är mitt är mitt. Att ägodelar byter ägare är naturligt, men ägarbytet ska utföras utifrån principen att någon form av ersättning erbjuds som du sedan kan välja att acceptera eller inte. Allt annat är stöld.

När staten klampar in och beslutar i frågor som urholkar äganderätten, utan att erbjuda någon ekonomisk ersättning till de drabbade, frångår staten inte bara sin uppgift att skydda äganderätten. Man ägnar sig också åt stöld.

Skogen är en av Sveriges viktigaste naturtillgångar och skogsnäringen är en mycket viktig del av svensk ekonomi. Sammanräknat står skogsindustrin tilklsammans med underleverantörer för 230 000 jobb i Sverige. Exportvärdet landar på cirka 125 miljarder kronor varje år.

Precis som i all annan affärsverksamhet, och i alla andra delar av samhället, är äganderätten grundläggande.

Den åtnjuter grundlagsskydd i regeringsformen och skyddas av Europakonventionen. Och konstigt vore väl annars.

Tyvärr hamnar artskyddsförordningen i konflikt med äganderätten när skogsägare hindras från att avverka sin skog. Orsakerna handlar ofta om nyckelbiotoper eller utökad talerätt. Både ur ett ägande- och ur ett brukarperspektiv är det problematiskt.

Skogsbruk är en långsiktig verksamhet där plantering och avverkning är ett arbete för flera generationer. Skogsbrukarna har därmed alla incitament i världen att bedriva en hållbar verksamhet. Men i den riktning som regeringen i dag driver utvecklingen berövas skogsbrukarna incitamenten för både långsiktighet och hållbarhet.

Regeringens agerande visar på ett misstroende mot dagens skogspolitik och mot det viktiga miljöarbete som skogsägarna frivilligt utför.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har bett regeringen att göra en översyn av artskyddsförordningen i syfte att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker. Begäran i sig pekar på brister i förordningen. Trots det dröjer regeringen med att agera.

I Sverige behöver ingen oroas för att någon ska komma och ta ifrån dig huset eller bilen du köpt, allra minst staten. Men tyvärr är det skogsbrukarnas vardag.

Det är dags att skogsbrukarna får samma skydd för äganderätten av sin skog som du och jag har för våra hus.

Hotet om att staten ska komma och stjäla skogen måste upphöra.

Edward Riedl (M), riksdagsledamot från Västerbottens län

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd Skellefteå kommun