Reformera las

Utmaningarna på arbetsmarknaden handlar inte bara om konjunkturläget.

Not Found2013-01-10 14:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Prognoserna tyder på att det blir ett tungt 2013 på svensk arbetsmarknad. Under hösten har runt 10 000 personer varslats. Även om alla inte blir av med sitt jobb finns det anledning till oro. Än mer oro bör man känna över att det är grupper som redan står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden som drabbas hårdast också denna gång.

Men utmaningarna på arbetsmarknaden handlar inte bara om konjunkturläget på kort sikt. Vi har strukturella problem som innebär att till exempel ungdomar, utlandsfödda, personer med kort utbildning och de med funktionsnedsättning under lång tid haft svårt att etablera sig på svensk arbetsmarknad. Här står politiker av alla färger utan bra svar. Kanske beror det på att man inte vill se vad som krävs.

Vi behöver strukturella reformer av svensk arbetsmarknad. Vi behöver en arbetsmarknadspolitik som förenar flexibilitet och trygghet samtidigt som fler ingångsjobb skapas. Därutöver behövs bättre möjligheter för social rörlighet: den som får låg lön på sitt första jobb ska ha stora och återkommande chanser att gå vidare i sin jobbkarriär.

Principen ”sist in – först ut” i las gör det svårare för dem som är nya på arbetsmarknaden. Vi behöver turordningsregler som utgår från kompetens snarare än anställningstid. Det underlättar också företagens förmåga att möta den globala konkurrensen framgångsrikt så att fler jobb skapas.

Reformer som ökar flexibilitet i svensk ekonomi måste mötas med en politik för trygghet i omställningen. En högre a-kassa under den första arbetslöshetsperioden behövs. För att ytterligare öka tryggheten i förändring behövs kraftigt ökade möjligheter till fortbildning, men också nyutbildning för den som vill eller behöver byta yrkesbana mitt i livet.

Under lång tid har vi i Sverige förlorat många av de jobb som tidigare underlättade för dem som var nya på arbetsmarknaden. Ytterligare en reform för att få arbetsmarknaden att fungera bättre är därför att öppna för fler ingångsjobb med lite lägre lön och lägre krav. Det är helt enkelt för svårt för den som har kort utbildning, kommit ny till Sverige eller som har någon funktionsnedsättning att få jobb. Det gör att många aldrig får den första viktiga kontakten med den ordinarie arbetsmarknaden.

Att ha ett jobb betyder mycket för den enskilde. Det handlar om egen försörjning förstås, men också om socialt nätverk och personlig frihet. Arbetslösheten är också ett slöseri med samhällets samlade resurser. Därför behöver vi göra reformer som både på kort och på lång sikt förbättrar svensk arbetsmarknad. Och den reformperioden bör inledas nu under 2013.

Christer Nylander(FP)

riksdagsledamot för Skåne läns norra och östra