Redo för en bättre familjepolitik

Foto: Jessica Gow/TT.

Foto: Jessica Gow/TT.

Foto: Foto: Jessica Gow/TT.

Not Found2017-08-01 17:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norra Europas största Pride-festival Stockholm Pride är igång. Årets tema är redo. Det är ett ord att ta på allvar och det leder till en rad frågeställningar. Är Sverige redo att vara så inkluderande för hbtq-personer som skulle vara önskvärt? Ett område som behöver nya reformer och mer fokus är familjepolitiken. 

Det är uppenbart att de delar av familjepolitiken som öppnar för hbtq-personer att bilda familj lämnar en del övrigt att önska samt att nya reformer behöver komma på plats. Tre aspekter som behöver insatser är adoptionsfråga, surrogatmödraskap och en föräldraskapspresumtion istället för enbart faderskapspresumtion. 

Trots att lagen säger att samkönade par kan adoptera sedan 2003 är det försvinnande få som lyckats. Det är frustrerande att lagar som riksdagen beslutat om inte får någon märkbar effekt överhuvudtaget på ett så viktigt området som människors möjlighet att bilda familj. Det är hög tid att riksdagen begär en översyn av varför adoptionsmöjligheterna för samkönade par i praktiken aldrig öppnats. Det finns ett och annat lyckligt undantag men det är just undantag. Det krävs åtgärder för att få lagen att fungera. Att vi är redo för nästa steg här är inget tvivel. 

Surrogatmödraskap finns och fungerar väl i en rad välutvecklade länder som på många sätt liknar Sverige som Nederländerna, Storbritannien, USA och Israel. Redan idag finns det över 300 barn i Sverige som tillkommit genom surrogat. Det finns goda erfarenheter att ta del av och det finns fakta från länder som länge jobbat med detta att det fungerar. Vi kan tillsammans ge människor som längtar efter barn nya möjligheter till familj under ordnade former genom att ta fram regler för altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige. Sverige borde vara redo för en sådan reform.

Slutligen är det dags att jämställa samkönade par som blir föräldrar med heterosexuella par som blir föräldrar. Är en man och en kvinna gifta och det tillkommer ett barn inom äktenskapet är mannen automatiskt far till barnet. Det kallas faderskapspresumtion. Det gör livet enkelt. Om två kvinnor är gifta och det kommer till ett barn är bara den ena kvinnan mamma och den andra blir det först senare efter byråkrati, utredningar och onödigt krångel. Detta kan lätt åtgärdas med en könsneutral föräldraskapspresumtion.

Frågan har utretts flera gånger och frågan är varför regeringen tvekar? Sverige borde vara redo för detta steg.

Fredrik Saweståhl,Förbundsordförande, Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

undefined
Foto: Jessica Gow/TT.