Rätt tänkt, men fel tänkt

Om vapentillgången ska strypas är det ett upprättat gränsskydd vi bör diskutera.

Not Found2013-02-05 21:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Caroline Szybers (KD), riksdagsledamot för Stockholms kommun och ledamot i Justitieutskottet, Krister Hammarberghs (M), riksdagsledamot för Norrbottens län och ledamot i Justitieutskottet, Johan Linanders (C), riksdagsledamot för Skåne läns södra och vice ordförande i Justitieutskottet, och Johan Pehrsons (FP), riksdagsledamot för Örebro län och ledamot i Justitieutskottet, debattartikel ”Minska tillgången till illegala vapen” publicerad på norran.se måndagen den 14 januari 2013.

För en tid sedan gick de fyra Allianspartierna ut i en debattartikelartikel här på norran.se och berättade hur förträfflig de anser att den kommande vapenamnestin är. Sverigedemokraterna har ingenting emot den kommande amnestin, men ser inte heller någon större nytta med den. Vi vet nämligen att så gott som alla av de vapen som lämnas in inte kommer från grovt kriminella.

Citypolisens vapengrupp uttalade sig såhär om en ny vapenamnesti: ”Idén är i grund och botten vettig och jag förstår att den låter bra för till exempel politiker och lekmän. Men den typen av vapen som kommer in är mest gamla bössor som stått i garderober, sånt som folk ärvt i släkten. Busets vapen, de kommer inte in den vägen, tyvärr, tyvärr.” (Svenska Dagbladet 6 augusti 2010)

Dessutom finns det redan i dag en åtalsregel i 9 kap. 7 § i vapenlagen. Enligt den får inte åtal väckas mot en person som frivilligt lämnar in ett olovligt vapen till polisen utom i undantagsfall. Man kan med andra ord säga att det redan råder en form av permanent vapenamnesti.

Vi vet också att de flesta illegala vapen som används av kriminella är insmugglade. Om vapentillgången ska strypas är det således ett upprättat gränsskydd vi bör diskutera och inte en ny vapenamnesti. Regeringen har till och med själva erkänt i en av sina propositioner att den organiserade brottsligheten fått fotfäste mycket på grund av just de öppna gränserna. (Prop. 2011/12:63 Ökad säkerhet i domstol)

Att återupprätta Sveriges gränsskydd och stärka Schengens gemensamma gränser, så länge vi är med i Schengen, är frågor endast Sverigedemokraterna driver. Och till skillnad från Alliansen vill vi inte bara strypa tillgången på vapen utan även efterfrågan. Vi vill skärpa straffet för grovt vapenbrott från fängelse i minst sex månader till fängelse i minst två år. Detta möjliggör även användning av hemliga tvångsmedel, vilket i princip inte går att använda med dagens straffnivåer.

Det är sådana konkreta förslag Sverigedemokraterna menar gör verklig skillnad, i stället för att förlita sig på ett i princip verkningslöst förslag som Alliansen stoltserar med.

Richard Jomshof(SD)

riksdagsledamot för Gävleborgs län och ledamot i Justitieutskottet

Kent Ekeroth(SD)

riksdagsledamot för Stockholms län