Ljuset, solen och värmen sveper äntligen in och nu tas grillarna fram.
Det ska vara gott – inte bara för smaklökarna.
Våga välja växtbaserat för klimatets, hälsans och djurens skull.
Trots ett ökande intresse för vegetarisk mat, både ur ett miljö- och hälsoperspektiv, förbrukas mer kött i Sverige än någonsin tidigare – 87,7 kilo slaktvikt per person och år, enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Det ska jämföras med 60 kilo 1990.
Konsekvenserna är allvarliga. Vår planet plågas svårt av en galopperande miljö- och klimatkris. Efter tre år av värmerekord blev även 2016 det varmaste året hittills.
Första maj 2017 uppmätte NASA nivån av koldioxid i atmosfären till över 405 ppm vilket med råge överskrider de 350 ppm som av många betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof. NASA varnar för översvämningar, torka, stormar och skogsbränder, om temperaturen tillåts fortsätta att stiga.
Biffarna på grillen orsakar att enorma mängder växthusgaser pumpas ut i atmosfären i form av metan från kornas magar, dikväveoxid från gödsel och koldioxid från skövlade skogar som omvandlats till betesmarker och foderodlingar.
Djurhållningen står globalt för 14,5 procent av växthusgasutsläppen, enligt FN. Det är ungefär lika mycket som hela transportnäringen står för.
Biffen på grillen och annat rött och processat kött ökar markant risken för tjock- och ändtarmscancer, enlig Världshälsoorganisationen WHO.
Cancerfonden i Sverige hänvisar till WHO:s europeiska kodex mot cancer. I den står det bland annat: ”Ät mycket fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt” och ”undvik processat kött, begränsa intaget av rött kött och livsmedel med hög salthalt.”
Tyvärr har regeringen ännu inte satsat en krona på att uppmuntra vegonormen i samhället och vid grillen. De bör skärpa sig och visa ledarskap. Viktigast är införandet av en köttskatt kombinerat med sänkt moms på miljövänliga vegetabilier. Det ska löna sig att välja rätt maträtt.
Jonas Paulsson