Personer med afasi får inte kommunikativ rehabilitering

Utan kommunikativ rehabilitering riskerar personer med afasi att bli en rättslös och tyst grupp som ständigt är beroende av att andra personer för deras talan.

Not Found2014-09-28 21:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bristerna inom den kommunikativa rehabiliteringen av personer med afasi är stora i hela landet. Med eller utan fritt vårdval fortsätter afasipatienter att vara en lågprioriterad patientgrupp. Konsekvensen blir ett utanförskap, och en tystnad, som är mycket svår att bryta.

Vårdtiderna inom akutsjukvården har förkortats och antalet platser inom rehabilitering och geriatrik har minskat för personer som fått stroke med afasi. Det skapar ett ökat tryck på primärvård och kommuner. Trots det saknar de flesta kommunerna logopeder som arbetar med att ge kommunikativ rehabilitering till afasipatienter.

I Stockholm har det fria vårdvalet lett fram till att fler logopeder har etablerat sig på marknaden. Men trots detta får personer med afasi inte bättre, eller mer, rehabilitering i Stockholm jämfört med tidigare. Det beror på låga ersättningar för afasipatienter i det ersättningssystem som används i Stockholm. Personer med afasi är inte en lönsam patientgrupp.

Konsekvensen blir att personer med afasi isoleras hemma, eller på kommunala boenden, utan att kunna kommunicera med sin omgivning.

Bristen på kommunikativ rehabilitering får mycket stora konsekvenser för personer med afasi och deras möjlighet att vara delaktiga i samhället. Utan kommunikativ rehabilitering riskerar personer med afasi att bli en rättslös och tyst grupp som ständigt är beroende av att andra personer för deras talan.

Det är dags att bryta tystnaden.

Lars Berge-Kleber förbundsordförande Afasiförbundet Lena Ringstedt ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Stockholm Ellinor Berntsson ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Blekinge Lars-Oskar Hållbus ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Dalarna Carl-Olov Enqvist ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Gävleborg Ingrid Holmvall ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Halland Berit Axelsson ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Jämtland Karin Zätterman ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Jönköping Elsiv Karlsson ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Kalmar Curt Pettersson ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Kronoberg Ingrid Aarflot ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Norrbotten Tommy Wahlberg ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Skåne Berit Robrandt Ahlberg ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Södermanland Eva Wallerstedt ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Uppsala Eskil Johansson ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Värmland Barbro Hallabro-Vaara ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Västra Götaland Hildur Lindqvist ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Västerbotten Brita Sandin ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Västernorrland Inga-Maj Wetter ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Västmanland Carl Strömbäck ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Östergötland Gunhild Wallin ordförande Afasiförbundet länsföreningen i Örebro Afasiuppstår efter en förvärvad hjärnskada; vanligtvis beroende av en stroke, men även tumörer eller traumatiska skador som trafikolyckor, idrottsskador och gatuvåld. Cirka 12 000 personer får afasi som en följd av stroke varje år. En tredjedel av dessa är i yrkesverksam ålder.Kommunikativ rehabiliteringgenom talträning, och träning i att kommunicera med stöd av logoped, är avgörande för att personer med afasi ska kunna komma tillbaka i sysselsättning och vara delaktiga i samhället.