Pensionspengar ska inte gå till fondfifflares lyxvillor

Krönika. Samtidigt som spararnas pengar försvunnit i skumraskaffärer har ägarna levt gott på utdelningen. De båda grundarna lever ett lyxliv – i fjol köpte vd:n en villa på Lidingö för 50 miljoner kronor.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-03-30 17:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allra-skandalerna fortsätter.

På torsdagen rapporterade Sveriges radio att Allras fondbolag fört över stora summor till ett dotterbolag i Dubai. Pensionsspararnas pengar, 88 miljoner kronor, har hamnat i ägarnas fickor som vinstutdelning.

Det är inte första gången Allra varit i blåsväder. Så sent som för några veckor sedan avslöjade Ekot att pensionsbolaget betalat för finansiella tjänster till kraftiga överpriser. Pensionsspararnas pengar gick till att köpa kraftigt överprissatta värdepapper.

Den planerade börsnoteringen har stoppats och Allras före detta revisionsfirma polisanmälde bolaget för bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. 2013 fick bolaget, som då hette Svensk Fondservice, skarp kritik av Konsumentverket eftersom fakturor skickats ut på tjänster som aldrig beställts.

Samtidigt som spararnas pengar försvunnit i skumraskaffärer har ägarna levt gott på utdelningen.

De båda grundarna lever ett lyxliv – i fjol köpte vd:n en villa på Lidingö för 50 miljoner kronor.

Det rör sig om en skandal av stora mått. Trodde Allra att man skulle komma undan med sitt fiffel?

Pensionsmyndigheten är på god väg att kasta ut bolaget ur PPM-systemet. Det är helt rätt. Men historien visar också på en känslighet i PPM-systemet som måste lösas. Allra är inte det enda företag som misstänkts för fiffel.

Valfriheten i premiepensionen bör behållas, men man måste rensa upp i fonddjungeln.

I dag finns 840 fonder. Det är för många. Precis som Pensionsmyndigheten föreslagit bör antalet fonder minskas med minst en fjärdedel.

Inträdeskraven måste höjas för att hålla oseriösa aktörer borta. Det är trots allt bara en minoritet som gör aktiva val i sitt pensionssparande. De flesta har inte tid att sätta sig in i hundratals alternativ och sjunde AP-fonden, soffliggaralternativet, har visat sig ge god avkastning.

Att då locka människor till sämre alternativ med – som i Allras fall – kändisrekryteringar till styrelsen är inte acceptabelt.

Inträdeskraven måste höjas kraftigt för att garantera seriösa aktörer. Därtill bör Pensionsmyndigheten samarbeta aktivt med Konsumentverket och Ekobrottsmyndigheten.

Systemet ska finnas till för spararna.

Karin Pihl

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Valfriheten i premiepensionen bör behållas, men man måste rensa upp i fonddjungeln.

undefined

http://www.expressen.se/dinapengar/allra-kastas-ut-fran-ppm--fondbolaget-polisanmals/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6651189

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6654672