Orimlig satsning på ekologisk mat

Vi importerar varannan tugga mat och att då ensidigt fokusera på ekologisk odling som i bästa fall ger 40 procent av skördarna jämfört med konventionell odling kan inte vara rimligt.

Not Found2014-10-29 02:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen signalerar nu att den vill ha mycket mer ekologisk matproduktion i Sverige.

Det framgår inte minst av budgetpropositionen som presenterades för en tid sedan. Tankegångar om kraftigt ökade inköp av ekologiskt finns också hos politiker i kommuner och landsting.

Men varför ser vi denna trend, och kan det vara ett problem? Ja, tyvärr, eftersom det ofta sker mot bakgrund av högljudda formuleringar från Svenska Naturskyddsföreningen (SNF), Krav med flera, som därmed tillåts sätta agendan.

SNF framställer vanlig svensk mat som potentiellt giftig och ”oekologisk”. Kravs vd Lars Nellmer, med flera, menar i en debattartikel i Dagens Samhälle (10/7 2014)att skolbarn inte borde äta vanlig svensk mat, eftersom den kan vara giftig och kan skada jorden. Det finns dessvärre fler exempel i samma anda.

Det är problematiskt när ansvariga politiker, och media, inte i större utsträckning undersöker vilken vetenskaplig grund sådana uttalanden vilar på. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) menar att stora delar av den gröna ideologin baseras på vad de kallar ”parallell vetenskap”, som till skillnad från verklig vetenskap låter slutsatserna föregå de experimentella resultaten.

Man ställer inte frågan: Hur utvecklar vi bäst ett miljövänligt jordbruk? I stället utgår man från att de bestämda regler som gäller för ekologisk odling är det givna svaret.

LRF Västerbotten har absolut ingenting emot ekologiskt jordbruk, tvärtom. Dessa produkter har definitivt sin givna nisch. Problemet är i stället att konventionellt svenskt jordbruk framställs som att skulle vara dåligt. Vi hävdar bestämt att svenskt jordbruk, och i synnerhet det norrländska, är miljövänligt.

Ekologisk odling läcker minst lika mycket näring som det konventionella. I norra Sverige är läckaget i princip försumbart.

Sveriges överskott av kväve och fosfor är lägst respektive näst lägst per capita bland länderna runt Östersjön, enligt en rapport från SLU. Sverige är det land som använder minst ogräsmedel i hela Europa. Utsläppen av klimatgaser från jordbruket har minskat med 17 procent sedan 1990.

I vårt land behöver vi bejaka allt jordbruk. Vi importerar varannan tugga mat och att då ensidigt fokusera på ekologisk odling som i bästa fall ger 40 procent av skördarna jämfört med konventionell odling kan inte vara rimligt.

Den nationella livsmedelsstrategi som nu samtliga partier säger sig vilja ha måste baseras på fakta och ge hela det svenska jordbruket välbehövlig framtidstro och goda villkor.

Arne Lindström

ordförande LRF Västerbotten

Mats Granath

regionchef LRF Västerbotten

Läs mer om