För många som styr i stora organisationer verkar centraliseringar vara lösningen på det mesta.
Men frågan man bör ställa sig är för vem det är bra?
Det kanske ger de styrande en känsla av ökad kontroll, men gynnar det befolkningen, som i Västerbotten är spridd över en stor yta?
Gynnar det personalen som får längre till sin chef och svårare att påverka sin arbetssituation?
Dessa frågeställningar är synnerligen aktuella inom sjukvården i Västerbotten.
Där har resurser och beslutsfattande till stor del redan centraliserats till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det är en process som pågått under en längre tid.
Nu tas ytterligare steg mot att centralisera beslutsfattandet till Umeå. Vi syftar på förslaget att införa länskliniker inom viktiga verksamheter som kirurgi, ortopedi, psykiatri med flera specialiteter.
Förslaget innebär att verksamheter som i dag är egna enheter, på respektive lasarett, slås ihop och får en gemensam chef. I förslaget är det inte uttryckligen sagt var dessa chefer ska sitta, men det är inte en särskilt vågad gissning att i princip alla kommer placeras i Umeå.
Konsekvensen blir att verksamheterna och personalen i Skellefteå och i Lycksele får längre till beslutsborden. Det är mycket olyckligt när det i dag finns ett behov av att stärka inflytandet över verksamheten vid de mindre lasaretten.
Med mindre lokalt inflytande blir det svårare att påtala viktiga behov av exempelvis investeringar i ny utrustning och rekrytering. Man kan också misstänka att det är ”enklare” att göra neddragningar på annan ort än där chefen själv sitter.
Ett närliggande exempel är öron-näsa-halsmottagningen som redan är en länsklinik. Man kan knappast säga den varit framgångsrik och det var nog heller inte någon slump att neddragningen av stafettläkare gjordes i Skellefteå och i Lycksele i stället för i Umeå där verksamhetschefen sitter.
Centerpartiet kommer under alla omständigheter att trycka på för att öron-näsa-halsmottagningen ska öppna igen i Skellefteå inom kort.
Centerpartiet säger nej till införandet av fler länskliniker.
Vi tror inte att vägen framåt för en väl fungerande sjukvård nås genom sammanslagningar av verksamheter och mer makt till höga chefer.
Vi tror snarare att det handlar om att ge den personal som befinner sig närmast patienterna större möjligheter att styra sin verksamhet utifrån patienternas behov.
Daniel Öhgren(C)
vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Västerbottens läns landsting
Carina Sundbom(C)
gruppledare i Skellefteå kommun