Landsbygden har blivit ett omdiskuterat ämne sedan SVT visade dokumentärserien ”Resten av Sverige”.
Det är bra att landsbygden hamnat i fokus, men bilden av densamma är varken problem- eller felfri.
Det saknas en sida som visar att landsbygden är full av människor med ett positivt driv, entreprenörer som inget hellre vill än att förverkliga sina idéer och ett föreningsliv som på många håll står i full blom.
Det som landsbygden behöver är rättvisa förutsättningar och en möjlighet att utvecklas utan att staten lägger krokben med regelkrångel och alltför höga kostnader för företagandet.
Den tekniska utvecklingen har medfört att utbudet av produkter och tjänster, och möjligheten att starta och driva företag på den svenska landsbygden, är större än någonsin tidigare.
Människor på landsbygden är ofta föregångare när det gäller att testa nya kreativa idéer för sin hembygds utveckling. Det är viktigt att tillvarata det entreprenörskap, den kreativitet och den innovationskraft som finns på landsbygden med dess olika möjligheter och utmaningar.
Därför behöver landsbygden syresättas än mer och inte kvävas med offerkoftor och tycka-synd-om-attityd.
Det pratas på många håll som vore landsbygden en belastning för Sveriges städer. Väljer man att måla landsbygden i en sådan färg riskerar man att bli bönhörd. Att illusionen till sist blir verklighet.
Det trista är att det till viss del börjar bli sant. Vi har dessutom en regering som gör det dyrare och besvärligare att leva på landsbygden.
Ta bara förslaget om en kilometerskatt.
En skatt på avstånd för tunga lastbilar.
En sådan skatt slår stenhårt, och med millimeterprecision, mot landsbygden och dess företagande.
För att motverka regeringens politik kan vi ta vara på den mängd positiva signaler som kommer från landsbygden. De senaste tio åren har 50 000 fler människor valt att bosätta sig på det som definieras som landsbygd. Fler väljer också att flytta från större städer till landsbygden, än åt andra hållet.
Om vi vill att detta ska fortsätta behöver diskussionen handla om hur vi får människor att stanna på landsbygden. Om vilka förutsättningar som behövs för att utveckla den.
Och ett är då säkert. I den debatt som pågår om landsbygden så står Centerpartiet som alltid på möjligheternas och framtidens sida.
Eskil Erlandsson(C)
riksdagsledamot för Kronobergs län och landsbygdspolitisk talesperson
Tomas Mörtberg(C)
kommunalråd, Övertorneå
Lars-Åke Mukka, Kiruna (C)
gruppledare Norrbottens läns landsting
Tomas Mörtsell(C)
kommunalråd, Storuman
Madeleine Jakobsson(C)
kommunalråd, Nordmaling
Jonny Lundin, Härnösand (C)
distriktsordförande Västernorrland
Johan Andersson(C)
gruppledare, Sollefteå
Theresa Flatmo(C)
oppositionsråd, Bräcke
Elin Lemon, Sveg (C)
oppositionsråd, region Jämtland-Härjedalen
Sören Görgård(C)
kommunalråd, Ljusdal
Caroline Schmidt(C)
oppositionsråd, Hudiksvall
Det är viktigt att tillvarata det entreprenörskap, den kreativitet och den innovationskraft som finns på landsbygden.