Oacceptabelt när arbetsplatser gör människor sjuka

Krönika. Stressrelaterad psykisk ohälsa kan ofta härledas till arbetet. Det senaste exemplet är läkare på vårdcentraler. Enkätsvar från 900 specialistläkare i primärvården visar att många är sjukskrivna på grund av stress och uppger att de vill byta jobb.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-04-24 15:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Artiklar med klämkäcka tips, från diverse livsstilscoacher, om hur vi människor ska få ihop livspusslet, svämmar över på nätet.

Ät så här, träna så där och schemalägg kvalitetstiden med familjen.

Även om det bland bruset finns en del matnyttiga råd är fenomenet i sig ett tecken på en osund samtid. För varför är människor så stressade?

Gränsen mellan vardagsstress och sjukdom är flytande. Sedan 2014 är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning. En ny rapport från Försäkringskassan visar dessutom att de drabbade är sjukskrivna betydligt längre än vid andra orsaker (Sveriges Radio 24/4 2017).

Förutom lidandet det orsakar de drabbade skenar samhällskostnaderna iväg. I den senaste uträkningen från 2013 uppgavs kostnaderna för psykisk ohälsa ligga på 70 miljarder kronor i form av förlorade arbetsinsatser och vårdutgifter. En siffra som förmodligen har ökat.

Den största och snabbast växande diagnosgruppen är nämligen de som har ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress”, i vilken utmattningsdepressioner och akuta ångestreaktioner ingår.

Stressrelaterad psykisk ohälsa kan ofta härledas till arbetet. Det senaste exemplet är läkare på vårdcentraler. Enkätsvar från 900 specialistläkare i primärvården visar att många är sjukskrivna på grund av stress och uppger att de vill byta jobb.

Över hälften av de svarande jobbar deltid, bland annat för att orka med (Sveriges Radio 21/4 2017).

När upplevelsen av stress blir en arbetplatsnorm behöver ledningen ta det på allvar.

Det finns en del forskning som visar vad som får oss att må bra på jobbet. Några sådana faktorer är uppskattning, tydliga arbetsuppgifter och rätt nyttjande av kompetens. Understimulans eller för höga krav leder till motsatt effekt.

Det är egentligen inte raketforskning, utan sunt förnuft. Ändå visar många arbetsplatser, främst i välfärdsyrkena i offentlig sektor, upp brister i detta.

Numera vet man också att det inte nödvändigtvis är bra att friställas helt från sitt arbete. Man behöver inte ha återhämtat sig helt för att börja arbeta. Det är bättre att trappa upp tidigare i lagom takt.

När problemet är arbetet är det på arbetet problemet ska lösas, och gärna innan någon blir sjuk.

Det är helt oacceptabelt att arbetsplatser gör människor sjuka. Här vilar ett särskilt tungt ansvar på Sveriges kommun- och landstingspolitiker.

Padma Schrewelius

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

När problemet är arbetet är det på arbetet problemet ska lösas, och gärna innan någon blir sjuk.

undefined

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6679169

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6678756

https://www.svd.se/psykiska-ohalsan-kostar-70-miljarder-om-aret

http://www.dn.se/debatt/chefer-maste-ta-ansvar-for-okande-psykiska-ohalsan/