Den föreslagna skatten på arbete kommer att slå hårt mot jobb i bank- och försäkringsnäringen – framför allt utanför storstadsregionerna.
Som vd för Länsförsäkringar Västerbotten, ett lokalt bolag med ömsesidig ägarform, är jag djupt bekymrad över vad en sådan extra finansskatt kommer att leda till: en påtvingad centralisering, färre lokala kontor och därmed sämre service runtom i landet.
Jag sätter stort värde i att behålla både specialistkompetens och arbetstillfällen i länet – vi vill inte se jobben försvinna söderut, och på sikt även utomlands.
Jag vill därför uppmana till ett omtag för att trygga god service åt alla – även utanför storstäderna.
Förra året tillsatte regeringen en utredning för att införa en finansskatt i Sverige. I början av november lämnade utredningen över sitt förslag till finansminister Magdalena Andersson (S), ett förslag som landar i en extra skatt på jobb inom bank- och försäkringsnäringen.
Denna extra beskattning kommer att få allvarliga konsekvenser för servicen utanför storstäderna.
Idén till skattekonstruktionen kommer från Danmark, och man hade inte mycket val; regeringen beställde ett förslag utifrån dansk modell. Det har emellertid inte gått särskilt bra i Danmark. Mellan 2008 och 2014 förlorade finansbranschen vart femte jobb medan antalet jobb i Sverige var oförändrat. Och nu varnar Danska Finansförbundet för att ytterligare tusentals jobb hotas.
Skatt på arbete gör att det blir dyrare att anställa någon. En löneskatt på 15 procent ökar priset på ett genomsnittligt finansjobb med 60 000 kronor om året.
Ju högre löneskatt, desto mer fördelaktigt blir det att ersätta personliga möten med online- tjänster – eller att flytta arbetstillfällen till exempelvis Baltikum.
Det blir kunderna som får betala notan, dels genom högre avgifter, dels genom sämre service. Vår kundägda modell innebär att vi kan prioritera fler anställda framför vinster på börsen. Vi har nämligen inga aktieägare med vinstkrav.
Den tekniska utvecklingen, med digitala bank- och försäkrings- tjänster, är på många sätt utom- ordentligt positiv, men vi får inte tappa bort det kundnära mötet. Det är kombinationen av personliga möten och modern teknik som säkerställer att kunderna får bäst möjliga service.
Skattens utformning kommer dessutom att förändra konkurrensförutsättningarna i branschen. Den kommer att slå oproportionellt hårt mot aktörer som valt att ha stor regional närvaro.
Hälften av den svenska sak- försäkringsmarknaden är i dag bolag med utländska ägare som har lätt att fördela arbetskraften mellan sin svenska och utländska verksamhet. De svenska storbankerna likaså; de fyra största bankerna har redan 13 000 anställda i Baltikum.
Så snart det bedöms som tillräckligt sannolikt att en straffskatt på arbete är att vänta i Sverige kommer antalet anställda börja minska. När skatten träder i kraft kommer många jobb redan att ha försvunnit.
Länsförsäkringar har i över hundra år varit en viktig garant för närvaro i hela landet. Vi vill fortsätta vara det. Men en extra- skatt på arbete hotar direkt många av våra duktiga medarbetares jobb på våra kontor runtom i Sverige.
Det är inte den utveckling vårt land behöver.
Göran Spetz