Nu satsar vi på ekosystemtjänster

Att tänka i termer av ekosystemtjänster kan skapa grogrund för innovationer.

Not Found2013-02-12 16:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ekosystemtjänster är ett krångligt ord för att uttrycka en självklar sanning: att människan är beroende av naturen och de tjänster som den ger.

Men bakom uttrycket finns en komplex väv av samband. Det finns både enkla, som att det krävs bin på sommaren för att få äpplen till hösten, och betydligt mer komplicerade, som att ett för intensivt torskfiske kan bidra till övergödning av havet.

I vår omvärld finns flera exempel på vad bristen på ekosystemtjänster får för ekonomiska konsekvenser. I somras flyttades 100 vallhumlehonor från Skåne till en region i Storbritannien, där ett alldeles för hårt markutnyttjande slagit ut förekomsten av humlor och därmed pollineringen av viktiga växter.

I Kina får den snabba ekonomiska tillväxten till följd att dricksvattentäkter överexponeras eller inte hinner uppgradera sina skyddszoner i tid. I början av januari fick miljonstaden Handan sin vattentillförsel avskuren efter ett industriutsläpp.

Regeringen har redan inlett ett omfattande arbete för att bättre ringa in ekosystemtjänsters värden. I april förra året beslutade vi om ett nytt etappmål i miljömålssystemet som innebär att betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster senast 2018 ska integreras i statens ekonomiska ställningstaganden och politiska avväganden. Med detta kommer Sverige på ett närmast banbrytande sätt att börja räkna in ekosystemtjänster i underlag till statsbudgeten.

Regeringen går nu vidare och tillsätter en särskild utredare för att analysera åtgärdsalternativ och föreslå kostnadseffektiva metoder och insatser för att bättre värdera ekosystemtjänster, och förbättra kunskapsunderlaget om ekosystemtjänsternas värde för samhället. Utredaren, Maria Schultz vid Stockholm Resilience Centre, ska också föreslå åtgärder för hur värdet av ekosystemtjänster ska kunna integreras i ekonomiska ställningstaganden och politiska avväganden. Exempelvis kan utredningen innehålla förslag på vilket behov av värdering som finns, vem som ska göra värderingen och vilken typ av värderingsmetoder som är lämpliga.

För mig är det naturligt att se det ekonomiskt ansvarsfulla i att möta miljömålen och fokusera på vilka värden som genereras i en grön ekonomi. Att tänka i termer av ekosystemtjänster kan skapa grogrund för innovationer – nya idéer, nya arbetssätt och nya marknader. Men det finns ett behov av att fler företag ser sambanden och förvaltar sina ekosystemtjänster. Jag vill ändra på det faktum att ekosystemtjänstesektorn, som generar enorma värden, är en närmast outforskad form av tjänsteföretagande.

Utredningen ska redovisas till regeringen senast den 30 september 2013. Jag ser mycket fram emot att ta del av arbetet och att kunna ytterligare fördjupa regeringens politik på området.

Lena Ek(C)

miljöminister