Nu gäller det att vi använder miljarderna rätt

Debatt. Nu börjar nästa viktiga del av jobbet: att se till att de tio miljarderna inte slukas i den marknadsstyrda vård som dominerar på många sjukhus och vårdcentraler, se till så att de tio miljarderna används till fler fasta arbetskamrater och inte försvinner iväg till omorganisationer, meningslösa namnbyten, konsultinköp eller hyrläkare.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-05-16 21:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tiotusentals fastanställda sjuksköterskor och undersköterskor eller ökade kostnader för hyrläkare och vinster till vårdbolagen?

Ja, vad är det tio miljarder kronor ska räcka till?

Vänsterpartiet har drivit igenom den största budgetsatsningen på välfärden sedan 1993, till stor glädje och lättnad för tiotusentals patienter, deras anhöriga och alla som jobbar varje dag för att bära upp och utveckla svensk sjukvård. Men det är för tidigt att pusta ut och tro att segern är i hamn. Pengarna måste hamna på rätt ställe också.

Nu börjar nästa viktiga del av jobbet: att se till att de tio miljarderna inte slukas i den marknadsstyrda vård som dominerar på många sjukhus och vårdcentraler, se till så att de tio miljarderna används till fler fasta arbetskamrater och inte försvinner iväg till omorganisationer, meningslösa namnbyten, konsultinköp eller hyrläkare.

På hälsocentralen i Brunflo, i Östersunds kommun, har man inte haft en fast läkare på två år. Normalt sett betalas en stafettläkare där med 45 000 kronor i veckan, men i höstas höjde man ersättningen till 62 000 kronor. Först när en läkare begärde 82 000 kronor i månaden nåddes ”taket”.

Under ett år betalade landstingen drygt 1,1 miljarder kronor för enbart inhyrning av läkare. Behoven är störst i glest befolkade regioner, men det finns även stora behov på vissa vårdcentraler i städerna.

De fem största koncernerna som levererar hyrläkare till primärvården finns representerade i samtliga landsting och står för fyra tiondelar av landstingens totala kostnader för hyrläkare.

Efter åtta år av högerpolitik med utförsäljningar, sparbeting och stressad arbetsmiljö, är det lätt att förstå de läkare och sjuksköterskor som lyssnar på bemanningsbolagens lockrop om högre löner och bättre villkor.

Men kvar står de då allt färre fast anställda med än tyngre arbetsbörda. Det är dessutom oftast de mer erfarna läkarna och sjuksköterskorna som blir inhyrd personal, medan unga och nyanställda får axla ett stort ansvar utan knappt någon att fråga till råds.

För vården som helhet är detta en ond cirkel som leder till bristande kontinuitet och sämre teamarbete och gör att vårdens kvalitet på sikt sjunker.

Sedan står vi där med avdelningar som måste stängas på grund av personalbrist och till sommaren tvingas sjuksköterskor och barnmorskor återigen att skjuta på sina semestrar för att förlossningar och akutavdelningar ska kunna hålla öppet.

Vänsterpartiet vill att all personal i vården ska ha bra löner och villkor. Systemet med uthyrning av personal gör att dålig organisation leder till att det blir svårare att ge merparten av personalen de villkor och de löner som de borde ha.

Nu är det viktigt att varenda krona av de tio miljarderna går till det de är avsedda för; att skapa en bättre välfärd och en bättre vård för dem som jobbar på sjukhusen och vårdcentralerna och för oss alla som behöver en fungerande vård vare sig vi har en cancerdiagnos, arbetsskada eller förkylning.

Och det blir ingen fungerande vård, på någon nivå, varken på specialistsjukhuset, eller på vårdcentralen, utan undersköterskor, läkare och sjuksköterskor som har rimliga möjligheter att kunna göra ett bra jobb tillsammans.

Här är några av de satsningar som Vänsterpartiet i kommuner och landsting arbetar för:

- De tio miljarderna ska gå till personal anställda direkt av arbetsgivaren.

- Förkortad arbetstid för dem som jobbar skift inom vården.

- Rimliga arbetsvillkor som gör att anställda orkar.

- Nya riktlinjer för hur hyrpersonalen kan minska kraftigt. Gemensamt avtal framtaget av SKL, mellan samtliga landsting, för att få ned kostnaden och hitta en gemensam policy för hur likvärdig vård ska kvalitetssäkras.

Vänsterpartiet är en garant för att det verkligen blir vård för miljarderna.

Karin Rågsjö(V)

riksdagsledsamot för Stockholms kommun och vårdpolitisk talesperson

LiseLotte Olsson(V)

landstingsråd Västerbottens läns landsting

undefined