Nej, företagen väljer inte SD:s politik

Debatt. Problemet är att denna undersökning helt saknar värde om vi är genuint intresserade av att veta vad landets företagare verkligen tycker om partiernas företagarpolitik.

Not Found2016-05-21 21:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Josef Franssons (SD) och Mattias Bäckström Johanssons (SD) debattartikel ” Företagarna väljer Sverigedemokraterna” publicerad på norran.se torsdagen den 19 maj 2016.

De allra flesta är överens om att villkoren för företagande är en viktig förutsättning för Sveriges och länets ekonomiska utveckling.

Det är därför inte så konstigt att de politiska partierna vill profilera sig inom detta politikområde.

I en debattartikel på norran.se – ”Företagarna väljer Sverigedemokraterna”, 19/5 2016 – hävdar Josef Fransson och Mattias Bäckström Johansson, två framträdande representanter för Sverigedemokraterna, att partiets företagarpolitik är populärast bland svenska företagare.

Grunden för detta påstående är en undersökning som webbsajten foretagande.se genomförde under våren. Totalt genererades 3 500 svar och utfallet var att 29 procent av de som svarade klickade ”SD”, medan de andra partierna fick lägre andelar.

Problemet är att denna undersökning helt saknar värde om vi är genuint intresserade av att veta vad landets företagare verkligen tycker om partiernas företagarpolitik.

De ansvariga för foretagande.se bekräftar via e-post att vem som helst som besökte sajten kunde gå in och rösta. Under en kortare tid var det dessutom möjligt att klicka flera gånger från samma dator.

All vetenskaplig forskning visar att det inte går att dra vettiga slutsatser från sådana omröstningar. En meningsfull analys måste utgå från ett slumpmässigt urval av företag. Nu har vi ingen som helst information om vem och vilka som deltagit. En stor andel är sannolikt privatpersoner och inte företag.

Dessutom går utfallet att manipulera. Med en liten arbetsinsats kan den som vill sprida information om undersökningen, via till exempel sociala medier, och sedan uppmana sina meningsfränder att gå in och rösta. På så sätt snedvrids urvalet ytterligare.

Så vad säger då resultaten från gediget genomförda undersökningar?

Under hösten 2015 frågade Skop totalt 600 företagare och företagsledare om deras partisympatier. Resultaten visade att SD kom hästlängder efter deras kanske främsta konkurrent om väljarna, Moderaterna.

Visserligen hade stödet för SD ökat jämfört med våren 2015. Men då bör man komma ihåg att detta skedde under en period då asylinvandringen till totalt dominerade den politiska debatten i Sverige och då det generella stödet för SD ökade.

Inför valet 2014 bad konsultmäklarföretaget Assistera 2 000 företag att rangordna partier efter de tre frågor som partierna själva lyfter fram som sina viktigaste företagarfrågor. För att undvika en sammanblandning mellan allmänna partisympatier och åsikter om den konkreta företagarpolitiken anonymiserades partiernas förslag på företagarområdet.

Resultaten visade att SD:s företagarpolitik rangordnades efter alla borgerliga partiers förslag samt även efter Vänsterpartiets. I denna undersökning rankades Centerpartiet högst.

Debatten om företagandets villkor gynnas inte av att politiska partier för egen vinning lyfter fram undersökningar som helt saknar trovärdighet. Om SD på allvar vill ta ansvar för företagandet i Sverige borde det viktigaste första steget snarare vara att överge partiets nationalistiska och mångfaldsfientliga politik.

Det finns ingen forskning som stödjer att en sådan politik är bra för ett lands långsiktiga ekonomiska utveckling. Företag växer bäst i ett öppet och dynamiskt samhälle där ingen hindras från att lansera och förverkliga sina kreativa idéer utifrån såväl inhemska som utländska inslag.

Hela den svenska ekonomiska historien är fylld av exempel på detta och har i sin tur bidragit till att vi i år (enligt Bloomberg) rankas som världens tredje mest innovativa nation.

Patrik Söderholm professor i nationalekonomi, Luleå tekniska universitet 18541234