På Internationella kvinnodagen uppmärksammar vi kvinnors rättigheter runt om i världen.
På många håll ser vi en oroväckande utveckling som undergräver människorättsprinciper och raderar ut viktiga framgångar på jämställdhetsområdet. Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion är långt ifrån en självklarhet.
Rättigheterna ifrågasätts av socialkonservativa och nationalistiska vindar som blåser i USA och i Europa. Exempelvis var president Donald Trumps första order ”the global gag rule” – en policy som stoppade allt amerikanskt bistånd till organisationer som försvarar aborträtten.
Samtidigt ser vi en mobilisering av andra krafter – för jämställdhet, för rättvisa. Det som förra året började som en enskild #metoo-bekännelse växte till ett globalt vrål som krävde respekt för kvinnors kroppar.
Tidigare i veckan träffade representanter från 41 av de i Sverige 66 uppropen för andra gången jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Arbetet mot en värld utan sexuella trakasserier och övergrepp fortsätter.
2014 fick Sverige världens första feministiska regering. Vi har förvaltat det genom att bland annat initiera givarkonferensen #shedecides för att kompensera det indragna amerikanska biståndet. Konferensen genererade 181 miljoner euro och skickade en tydlig politisk signal till världssamfundet.
I en maktordning som råder överallt i samhället duger det inte att söka individuella lösningar på strukturella problem.
Miljöpartiets arbete tillsammans med Socialdemokraterna i regeringen har under den här mandatperioden bland annat resulterat i en samtyckeslagstiftning, något som Miljöpartiet arbetat för under två mandatperioder.
Den rödgröna regeringen har även lanserat en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, samt prostitution och människohandel.
Sammantaget satsar vi 1,3 miljarder kronor, och av dessa går 100 miljoner per år till kvinnojourer för att stärka deras viktiga arbete.
Andra viktiga reformer är instiftandet av Jämställdhetsmyndigheten, beslutet att stärka grundskyddet för mer jämställda pensioner, antagandet av en ny handlingsplan för jämställda livsinkomster, beslutet om årliga lönekartläggningar, för att minska osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, satsningar på förlossningsvården samt insatser för att förebygga könsstereotypa utbildningsval.
Mycket har gjorts men mycket arbete kvarstår. Vårt samhälle bygger på strukturer som gör att kvinnor slits ut på arbetsmarknaden, tvingas ta det största ansvaret i hemmet och bedömer sig själva hårdare än vad män gör.
I Västerbottens läns landsting har gruppen långtidssjukskrivna kvinnor i åldern 30–40 år ökat under en lång period. Trenden tenderar att vända, men vi i Miljöpartiet kommer att arbeta hårt för att alla anställda inom vården har en hälsosam och trivsam arbetsmiljö.
Det handlar om gott ledarskap och rätt insatser i ett tidigt skede.
I en maktordning som råder överallt i samhället duger det inte att söka individuella lösningar på strukturella problem. Miljöpartiet kommer därför envist att fortsätta driva det feministiska arbetet framåt.
Vi är övertygande om att en politik för jämställdhet är en politik för ett hållbart och välmående samhälle.
Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot från Västra Götalands län och jämställdhetspolitisk talesperson
Elin Söderberg (MP), riksdagskandidat Västerbotten
Emma Lindqvist (MP), initiativtagare journalisternas upprop #deadline, regionkandidat Västerbotten
Ann-Louise Hansson (MP), regionkandidat Västerbotten