Mineralskatt slår mot Västerbotten

Blir det fler gruvor om en mineralskatt införs? Det tror Vänsterpartiet.

Not Found2013-01-29 12:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blir det fler gruvor om en mineralskatt införs? Det tror i alla fall Vänsterpartiet som vill införa en skatt på tio procent av värdet på mineral som brutits och uppfordrats av ett gruvföretag.

Svaret är givet, det blir mindre gruvor. Gruvor med svag lönsamhet kommer att avvecklas och nya gruvprojekt bli svårare att finansiera. Skälet är enkelt då företagets kostnadsbild är det enda som företagsledningen kan kontrollera. Intäkterna bestäms av en nyckfull världsmarknad. Om skillnaden mellan kostnader och intäkter är liten så uteblir investeringar. Om kostnaderna är högre än intäkterna så läggs verksamheten ned.

Alla Norr- och Västerbottningar minns både Bolidens och LKAB:s svåra år. Vänsterpartiet utsätter gruvnäringen, dess anställda samt entreprenörer, och kommuner som är beroende av näringens utveckling, för den oro som en hög mineralskatt tillsammans med fluktuerande mineralpriser kan innebära.

Alliansregeringen investerar i gruvrelaterad infrastruktur samt gruv- och stålforskning för att stärka den svenska gruvnäringen. Förändringar i skatteregler för bostäder samt uthyrning som gynnar de expanderande gruvorterna har skett.

Arbetet med Alliansregeringens mineralstrategi går nu in i sitt slutskede och rapporten presenteras inom kort. Alliansens mineralpolitik fokuserar på miljömässigt hållbara gruvor, fler gruvjobb och en utvecklad infrastruktur. Alliansens politik gynnar Västerbottens tillväxt.

Johan Johansson(M)

riksdagsledamot för Norrbottens län, suppleant i Näringsutskottet

Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)

riksdagsledamot för Västerbottens län, suppleant i Utrikesutskottet